Back to top

Májusban összeomolhat az egészségügy! A betegek isszák meg a levét

Publikálva: 2022, április 19 - 15:17
Egyre fokozódik a feszültség, az orvosok, a kórházak képviselői, valamint Eduard Heger kormányfő és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter között. Az egészségügyben dolgozók legújabban nyílt levelet intéztek a kormányfőhöz, amiben a szaktárcát kritizálják, valamint arról írnak, hogy holtpontra jutottak a tárgyalások az egészségbiztosítókkal. Lengvarský azzal vágott vissza, hogy már újabb százmilliókat szabadítottak fel, és az egészségügy égető problémáit hosszú évek óta jegelték, s most, a pandémia után oldanak, amit tudnak.
Májusban összeomolhat az egészségügy! A betegek isszák meg a levét

A szakszervezetek után, amely az orvosok tömeges felmondásával fenyegetőzött, most hat egészségügyi asszociáció emelte fel hangját. Levelükben azt követelik Hegertől, hogy gyorsan avatkozzon be.

Az egészségügy jelenlegi helyzete ugyanis elérte a kritikus határt, ami hamarosan a szektor teljes összeomlásához vezethet, s ez negatív következményekkel fog járni az egész társadalomra nézve, írják az orvosok levelükben, köztük a szlovákiai kórházszövetség elnöke, Marián Petko és Marián Šóth, a Magánorvosok Szövetségének elnöke.

Az egészségügyi ellátórendszer összeomlására a tagszervezetek szerint már május elején sor kerülhet.

Az egészségbiztosítók által nyújtott utólagos pénzforrások sem fedezik az orvosi kezelések költségeit. Sajnos, a pénzügyminiszter és az egészségügyi miniszter által bejelentett pótlólagos pénzforrások sem elegendőek, írják.

Mi következik most? Az orvosok szerint nem marad más választásuk, mint felmondani létező szerződéseiket a biztosítókkal.

A Szlovákiai Kórházak Szövetségébe tömörülő 80 egészségügyi intézmény esetében ez azt jelenti, hogy csak a halaszthatatlan ellátást tudják tudják biztosítani a betegeknek, akut esetekben. Minden tervezett műtétet elnapolnak, ami jelentős hatással lesz több tízezer ember egészségi állapotára”

– figyelmeztetnek levelükben.

B. Vida Júlia cikkének folytatását a ma7 oldalán itt olvashatják tovább...

Ezt már olvasta?

Cookies