Back to top

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Publikálva: 2021, november 25 - 18:53
A nők elleni erőszak megszüntetésének a világnapja egyben arra is felhívja a figyelmünket, hogy a nők elleni erőszak mindenkit érint. Egy felmérés szerint az Európai Unióban 15 éves korára minden harmadik nő tapasztal szexuális vagy fizikai erőszakot. Az esetek nagy részét azonban soha nem jelentik a hatóságoknak.
Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A zaklatás e formájáról azt is tudnunk kell, hogy sosem az áldozat hibás, hívta fel a figyelmet Végh Iveta rendőrszázados. 

Sajnos a nemi alapú erőszak és a kapcsolati erőszak áldozatai különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért sok esetben nem fordulnak, vagy nem tudnak segítségért fordulni.

Az adatok azt mutatják, hogy az áldozatokká váló nők több mint fele egy közeli partnertől, rokontól vagy családtagtól szenvedi el az erőszakot, ami megdöbbentő és elfogadhatatlan.

A családon belül elkövetett erőszakra jellemző, hogy az erőszak formája nem csak fizikai, hanem szándékosan előidézett lelki gyötrelem, terror is lehet. A bántalmazás lehet az életkoruknál, speciális helyzetüknél fogva egyes családtagok esetében a gondoskodás elmulasztása, az elhanyagolás, valamint a segítő beavatkozás elmulasztása. Ez a fajta bántalmazás csecsemő- és kisgyermekkorban, valamint idős, magatehetetlen emberek esetében végzetes is lehet.

A rendőrség is kiemelt figyelemmel kíséri ezeket az eseteket – bátorítják ezért az áldozatokat, vagy aki ilyet tapasztal, hogy merjenek lépni, tenni ellene, akár oly módon is, hogy azt jelzik a 112-es segélyhívó számon vagy a rendőrség 158-as telefonszámán. 

Segítségül szolgálhat a www.zastavmenasilie.gov.sk oldal is, ahol bővebben olvashatunk a megelőzés és a segítségnyújtás lehetőségeiről. 

Ezt már olvasta?