Back to top

Lett módosítás, meg nem is – valóban idegen nyelvként oktatják a szlovák nyelvet?

Publikálva: 2021, november 4 - 09:35
Pár hete felröppent a hír, hogy a szlovák parlament jóváhagyta a közoktatási törvény módosítását, amelyben meghatározták, hogy magyar iskolákban a szlovák nyelvet idegen nyelvként fogják oktatni. Velem együtt biztosan sok kisiskolás szülő sóhajtott fel egy emberként, hogy végre történt valamiféle előremozdulás a témában, hiszen a probléma már hosszú évek óta terítéken van. Megkapargatva kicsit a felszínt kiderült, hogy az örömöm korai volt.
Lett módosítás, meg nem is – valóban idegen nyelvként oktatják a szlovák nyelvet?

Az említett módosítás valójában nem igazán tekinthető oktatáspolitikai reformnak, inkább egy leheletnyi bizakodásra ad okot. Iskolaköteles gyermekkel otthon engem az érdekelt, milyen gyakorlati hatása lesz a módosításnak a jövőre nézve, hogyan alakítja majd a mindennapi szlováktanulást egy kisiskolással. Kálmán Kata hamarosan szülőként is érintett a témában, de látja a helyzetet más szemszögből is, hiszen oktatta a szlovák nyelvet alapiskolások, majd középiskolások számára is.

Egyszer, egy szlovák nyelvi iskolázáson hallottam, és nagyon megtetszett: „A szlovák nyelv tanításának fő problémája, hogy el kell jutnunk az iszonytól a viszonyig.“

Miért tanulnak meg a kisdiákok sokkal hamarabb angolul, mint szlovákul? A válasz nem a törvényekben van, illetve csak részben. 

Štefkovič Patasi Ági cikkének folytatását a KlikkOut weboldalán itt olvashatják el

Ezt már olvasta?

Címkék: Klikkout
Cookies