Back to top

Lesz, aki az új évben nem fizet egy centet sem a gyógyszerekért

Publikálva: 2022, január 2 - 15:06
Az új évben egyetlen centet sem fizet a gyógyszertárakban a gyógyszerekért a betegek több csoportja.
Lesz, aki az új évben nem fizet egy centet sem a gyógyszerekért

A nyugdíjasoknak, a rokkantsági igazolvánnyal rendelkezőknek, és a törvény által meghatározott betegek további csoportjainak 2022. január 1-jétől nem kell hozzájárulniuk a gyógyszertárban a gyógyszerek árához, tájékoztatott az Egészségügyi Minisztérium. A kedvezményre jogosultság azonban az adott páciens bevételeinek nagyságától is függ. A szaktárca információi szerint az engedmény a 680 eurónál kisebb havi bevételű betegekre vonatkozik, és azt a gyógyszer kiváltásakor, a gyógyszertárban érvényesíthetik.

„A hozzájárulás elengedése az azonos gyógyhatású készítmények közti legalacsonyabb árú gyógyszerekre vonatkozik. Amennyiben a drágább gyógyszert választja a páciens, annak árából a legalacsonyabb gyógyszer esetében érvényes kedvezmény mértékével azonos összeget engednek el“ – tájékoztatott Zuzana Eliášová, a szaktárca szóvivője.

A gyógyszerek árához fizetendő önrész elengedésének lehetősége a 680 eurónál magasabb bevételű páciensekre is vonatkozik. Az egészségügyi biztosító negyedévente visszautalja a páciensek hozzájárulásának egy részét, amennyiben a fizetett pótdíj összege túllépte a meghatározott limitet.

„A minisztérium a módosítással azt szeretné elérni, hogy az anyagilag rosszabbul álló, rászoruló betegek számára is elérhetővé váljanak a gyógyszerek, egészségügyi segédeszközök és étrendkiegészítők. A páciensek a lehetőségeikről érdeklődhetnek az orvosuknál, vagy a gyógyszertárban“ – tette hozzá Eliášová.

webnoviny.sk, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies