Back to top

Lehár Ferenc: Cigányszerelem

Publikálva: 2022, április 13 - 10:45
Valahol Erdélyben, egy magyarok, románok és cigányok lakta területen él Zórika, Dragotin Péter vidéki földbirtokos lánya, és esküvőjére készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gergellyel. A ceremóniára azonban váratlanul betoppan Józsi, Zórika gyerekkori szerelme, aki a közeli cigánysor viskóiból verekedte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. A tervezett házasságot elsöpri a régi szerelem, és Zórika minden társadalmi elvárást felrúgva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. A szökést nem csupán a megszégyenült örömapa és az elhagyott vőlegény nézi rossz szemmel, hanem Józsi korábbi szeretője, Ilona vidéki földbirtokos nagyasszony is, aki attól sem riad vissza, hogy hívatlanul megjelenjen Dragotin Péter birtokán…
Esemény időpontja: 
Vasárnap, 2022, május 15 - 16:00
Helyszín: 
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színházterme
Belépő: 
17 €

A Cigányszerelemben három különböző kultúra, három egymással összebékíthetetlen világ találkozik és ütközik egy romantikus szerelmi történetbe ágyazva. Mint minden remekmű, Lehár operettje is túlmutat önmagán: a szabadságvágy, a boldogságkeresés örök témáját kiszélesíti azzal a történelmi tapasztalattal, hogy mennyire sérülékeny és egyben milyen magától értetődő is lehet a különböző etnikumok békés egymás mellett élése.

A szerző operai igényű zenei világa grandiózus tablókban, szenvedélyes és fájdalmasan szép szólókban és duettekben bontakozik ki a Cigányszerelemben, olyan felejthetetlen számokkal, mint a Messze a nagy erdő, vagy a Vad cigánylegény vagyok. A Rátonyi Róbert Színház előadásában az operett műfaj kíválóságai – , mint Kállay Bori, Teremi Trixi, Faragó András, Virágh József és sokan mások – szerepelnek.

Főbb szerepekben:

Ilona: Kállay Bori
Józsi: Domoszlai Sándor
Zórika: Vörös Edit
Dragotin Péter: Virágh József
Jolán: Teremi Trixi
Boldizsár: Kiss Zoltán
Gergely: Vadász Zsolt / Sövegjártó Áron
Kolompár Mihály: Faragó András
Miska: Lendvai Zsolt

Jelmeztervező: Vesztergombi Anikó
Díszlettervező:Perlaki Róbert
Koreográfus:Hábel Ferenc

Rendező: Bori Tamás

ticket HU

Cookies