Back to top

Különleges hegedűkoncerttel indult a Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika 2023-as évada

Publikálva: 2023, július 7 - 17:42
Farkas Izsák hegedűművész fergeteges koncertjével vette kezdetét csütörtökön a XIV. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika a Csaplár Benedek VMK szabadtéri színpadán.
Különleges hegedűkoncerttel indult a Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika 2023-as évada

Kosár-Józsa Janka, az est háziasszonya üdvözölte a megjelenteket, külön kiemelve Nagy Darinát, a városi hivatal megbízott hivatalvezető asszonyát, majd átadta a szót Takács Kosár Tímeának, a Csaplár Benedek VMK igazgatójának, a rendezvénysorozat szervezője, a Gradus Montana Polgári Társulás tulajdonosának.

Takács Kosár Tímea örömét fejezte ki, hogy már 14. alkalommal tudja megnyitni a rendezvénysorozatot - igaz, hogy más helyszínen, mint ahol indult, de mint az elmúlt évek igazolták, élményekben gazdag koncertek helyszínén. Az igazgató asszony emlékeztetett, az udvari muzsika koncertjei évente egy-egy tematika köré épülnek; az idei a hangszerekre lett felépítve. A 2023-as évad célja, hogy minél több hangszer szólaljon meg a színpadon, hogy a hallgatók / nézők megismerjék a hangszereket, egyúttal a csodás fellépőket. Köszöntőjében kiemelte, minden csütörtökön este nyolckor várja az érdeklődőket, egyben jó szórakozást kívánt a koncertsorozat látogatóinak.

Kosár-Józsa Janka az idei első koncert fellépőjét, Farkas Izsák hegedűművészt mutatta be, aki 2010-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Mint mondta, a hegedűművész hangszerével, elektroakusztikus eszközökkel és performanszaival azóta is a zene fogalmi határainak tágításán dolgozik.

„Izsák már egyetemi évei alatt kutatta az elektromos hegedű új, formabontó kifejezésmódjait. A vizuális előadóművészet is közel áll hozzá: a Hegedűs a háztetőn címszerepében például hat évig láthatta a Vígszínház közönsége. Jelenléte a különféle színházművészeti irányzatokban folyamatos, mindemellett számos fúziós, crossover, jazz és rock zenekar tagja, vezető egyénisége, különleges zeneművész és sikeres tanár” - mondta el az est háziasszonya, hozzátéve, hogy a tehetséges és sikeres zeneművész formációival több tehetségkutatóban szerepelt.

Farkas Izsák fantasztikus előadása közben magyarázatot is adott az általa megszólaltatott különleges, zenekari hatású, egyszemélyes, ugyanakkor élő zenélésére, melyben a looper technika segítségével éri el a zenekari hatást. Az értékes, hangulatos, szórakoztató koncertet vastapssal köszönte meg a közönség.

A koncerten készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

A XIV. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika legközelebbi koncertjén, 2023. július 13-án, csütörtökön este nyolc órától a Nádszegi Fúvószenekart hallhatja a közönség.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies