Back to top

Kormányalakítási lehetőségek az erőviszonyok függvényében

Publikálva: 2023, október 1 - 14:34
Három lehetséges variáció szerint is alakulhat a kormányalakítás, mindegyik mellett és ellen vannak érvek.
Kormányalakítási lehetőségek az erőviszonyok függvényében

Smer + HLAS+ SNS (79 mandátum)

Ha csak a választások előtti nyilatkozatokat elemezzük, akkor a legvalószínűbb forgatókönyv a Smer + HLAS+ SNS koalíciója. Fico már hónapok óta ismételgette, hogy a kormány alapja a Smer és a Hlas együttműködése lesz. Az SNS számára ez lenne az álomkoalíció, amelyről Andrej Danko hónapok óta beszél.

Pellegrini azonban azt mondta, hogy jelenleg nem preferálnak semmilyen koalíciót. „Igyekszünk majd elérni, hogy a Hlas méltó helyet foglaljon el bármilyen koalícióban, a szerepének megfelelően, hogy segítse a koalíció összefogását” – mondta egy sajtótájékoztatón. A választások előtt azonban azt állította, hogy a Smer áll hozzá a legközelebb az értékek tekintetében.

A hármas koalíció megalakulása azonban nem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik.

Ennek oka az SNS párt képviselőinek kiszámíthatatlansága. A mintegy tucatnyi képviselő közül Danko elnökhelyettesei és elnökségi tagjai közül senki sem jutott be a parlamentbe, pedig prominens pozíciókból indultak.

Ráadásul egy hárompárti koalíciónak csak 79 mandátuma lenne, ami növeli a kockázatot.

Fico és Pellegrini kapcsolata is kérdéses. „Továbbra is meg vagyok győződve arról, hogy két volt miniszterelnöknek nem szabadna egy kormányban ülnie. Ez nem működött Radičová és Dzurinda esetében sem, ahogy Heger és Matovič esetében sem” – ismételte meg Pellegrini a választások éjszakáján ismert álláspontját.

Smer + HLAS + KDH (81 mandátum)

Milan Majerský a választások előtt kizárta a Smerrel való esetleges koalíciót, de nem olyan határozottan, mint más pártok. A választások éjszakáján azt mondta, hogy udvariasságból leülne a választás győztesével, és hozzátette, hogy a KDH „lehet a mérleg nyelve”.

A KDH döntését az is befolyásolhatja, hogy ellenkező esetben küszöbön állna egy kormányzás az SNS párttal, ami a nyugati orientáció fenntartása vagy a különleges ügyészség szempontjából rosszabb opció lenne. A KDH ebből a szempontból is szemlélheti a dolgot.

Ugyanakkor a KDH valószínűleg előnyösebb partner lenne a Hlas számára is, tekintettel a SNS parlamenti frakciójának kiszámíthatatlanságára.

A leendő kormányalakítók azért is érvelhetnek e koalíció mellett, mert két mandátummal több lenne, mint az SNS párttal alkotott változat, így már csak ezért is stabilabb lehet.

A KDH azonban fekete ló is lehet, és végül úgy dönthet, hogy nem a Smer-rel kötnek szövetséget, és rábeszéli a Hlas-t, hogy a Progresszív Szlovákiával alakítsanak kormányt.

PS + Hlas + SaS + KDH (82 hely)

Jelenleg a négyes koalíció tűnik a legkevésbé valószínű forgatókönyvnek, mégsem irreális. Reálissá akkor válhat, ha az első két lehetőség elbukik.

„Továbbra is az a célunk, hogy Szlovákiának stabil, Európa-párti kormánya legyen a választások után. Meglátjuk, hogy milyen opciókat és hány mandátumot kap a PS” – mondta Šimečka hajnali 3-kor.

Ez azt jelenti, hogy Šimečka valószínűleg megkísérli majd a tárgyalásokat, de ezeket a Smer-rel párhuzamosan kell majd folytatnia, különben lehet, hogy esélye sem lesz kormányalakításra.

Abban az esetben, ha Pellegrini miniszterelnök szeretne lenni, erre is van esélye, mivel a PS és a Hlas közötti különbség nem olyan nagy, hogy a PS végül ne engedné ezt meg neki. Ez nagy engedmény lenne a második legerősebb párttól. A koalíció érdekében valószínűleg hozzájárulnak ehhez, főként amiatt, hogy a PS nem nyerte meg a választást.

A nyolc százalékponttal többel rendelkező Smer nem könnyen tenne ilyen engedményt Pellegrininek.

Ez egy nagy adu a PS kezében. Még maga Pellegrini is utalt arra a választások előtt, hogy ha a Hlas nem sokkal marad le, akkor még miniszterelnök lehet. A Hlas számára az is szerepet játszhat a döntésben, hogy a Smer eddig minden koalícióban, amelyben részt vett, bedarálta a partnereit.

A választások utáni koalícióról azonban a Hlas elnöksége fog dönteni, és a párt elnökségében vannak olyanok, akik egyértelműen a Smerrel való kormányzást preferálják, és akik szerint a progresszívek szélsőségesek.

Egy ilyen négyes koalíció hátránya továbbá, hogy nem lenne egységes az értékrendben, ami nagyjából garantálná a sok konfliktust és a szükséges kompromisszumokat.

Míg a HLAS baloldali párt, addig az SaS egyértelműen jobboldali. És míg a KDH egyértelműen konzervatív, addig a PS és az SaS liberális. A pártok eltérő álláspontot képviselnek az LMBTI+ emberek jogairól vagy a főügyészség és a különleges ügyészség működéséről.

Ezen értékkülönbségek miatt is előfordulhat, hogy a Hlas végül a Smerrel való kormányzás felé hajlik, még az ezzel járó kockázatokkal együtt is.

(SME/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies