Jelenlegi hely

Kerékpáros kisokos 2.

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 27 - 08:37 | Színes
Ha már van közúti közlekedésre felszerelt biciklink, vágjunk is útnak. Bicikliútnak...
Kerékpáros kisokos 2.

Bizonyára sokan tisztában vannak a közlekedés szabályaival, de sosem árt átismételni.

Lehetőség szerint bicikliúton haladjunk kerékpárral. Ha ilyen nincs, vagy nincs megfelelően járható állapotban, akkor az úttest jobb oldalán, közel a szegélyhez kell közlekedni kerékpárral. A 10 év alattiak kerekezhetnek a járdán is.

A biciklisek egymás mögött haladhatnak, ez alól kivételt képez a bicikliút, ahol ketten is tekerhetnek egymás mellett, ha ezzel nem veszélyeztetik, vagy nem korlátozzák a közúti közlekedés többi résztvevőjét.

A biciklisnek mindig fognia kell a kormányt, nem kapaszkodhat bele másik kerékpárosba, vagy bármilyen más járműbe; nem húzhat másik kerékpárt, vagy segédkocsit, sem állatot nem vezethet kerékpározás közben. A kerékpáros lábának mindig a pedálon kell lennie, ez alól kivétel az olyan kerékpár, amelyet nem pedállal hajtanak.

Az egyszemélyes biciklin nem utazhat több személy. Ugyanakkor 10 év alatti gyermeket szállíthat 15 év feletti személy, de csakis az erre készített gyermekülésben, valamint megfelelő lábtartónak is lennie kell a biciklin.

10 év alatti személy szállítható az erre rendszeresített, kerékpár után rögzíthető utánfutóban, illetve olyan gyermekbiciklin, amely rúddal kötődik az előtte futó kerékpárhoz.

Kerékpárút, határi, illetve erdei út, továbbá kijelölt lakónegyed kivételével a 10 év alatti kizárólag 15 év feletti, felelős személy felügyelete mellett vehet részt a közlekedésben.

A lassan közlekedő, vagy álló járművet, mely a kerékpárossal azonos irányban halad, a biciklis jobb oldalról is elkerülheti, viszont figyelnie kell arra, hogy a jármű nem jelzi-e jobbra térési szándékát.

Ha a kijelölt út kerékpárút és járda is egyben, akkor a biciklisnek különösen figyelnie kell a gyalogosokra. Amennyiben külön sáv van fenntartva a bicikliseknek és a gyalogosoknak, akkor csakis a saját kijelölt sávjukat használhatják. Ez nem vonatkozik az előzésre, letérésre - ekkor azonban kiemelt figyelemmel, egymás veszélyezetetése nélkül kell közlekedniük.

A kerékpárutat más sporteszközzel is szabad használni (például görkorcsolya, skateboard, roller), de ügyelni kell a biciklisek biztonságára.

A kerékpáros átkelőhöz érve a biciklisnek meg kell győződnie arról, hogy nem akadályoz másokat. Csak akkor kelhet át a kerékpáros az átkelőn, ha azzal nem kényszeríti irányváltoztatásra, vagy sebessége csökkentésére a haladó autósokat. A biciklis átkelő jobb oldalán kell közlekedni.

A 15 év alatti kerékpárosnak kötelezően sisakot kell viselnie, ez az előírás vonatkozik a vontatott utánfutóban, vagy a vontatott kerékpáron közlekedő gyermekre is.

-rovin-