Jelenlegi hely

Kerékpáros kisokos 1.

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 25 - 08:40 | Színes
A közelmúltban elkezdődött az az időszak, amikor előszeretettel vesszük elő emberi erővel hajtott kétkerekű járművünket, a kerékpárt. A közúti közlekedésben azonban bizonyos előírásoknak kell megfelelnie biciklinknek, ezúttal erről olvashatnak egy rövid összeállítást.
Kerékpáros kisokos 1.

Hogy nézzen ki a kerékpár?

Ezúttal természetesen nem a bicikli színével, formájával, használati célterületével kapcsolatban óhajtunk tanácsokat adni, hanem a közúti közlekedés előírásai szerinti felszereltségét soroljuk fel.

A kerékpár a közlekedési eszközök kategóriájába tartozik, annak felszereltségét a Közlekedési és építésügyi minisztérium 134/2018-as számú rendelete határozza meg.

Kötelező felszerelések:

Világítás

A kerékpár első részén kötelező egy fehér fényű lámpának lennie, mely képes folyamatosan világítani, vagy villogó fehér színű fényt adni, melyet éjszaka legalább 150 méter távolságból látni lehet. A hátsó részén ugyanakkor egy piros színű lámpának kell lennie, mely ugyanúgy világíthat, vagy villogó fényt adhat - erre is vonatkozik a 150 méteres láthatóság. Fényvisszaverőkkel is fel kell szerelni a kerékpárt, mégpedig: elöl fehér színű, hátul piros színű, a pedálok két oldalán, illetve a kerekek küllőin narancssárga színűnek. Mindezeket helyettesítheti a kerékpáros ruházatán, illetve cipőjén lévő fényvisszaverő.

Sisak és fényvisszaverő öltözet

A kerékpárosnak ajánlott sisakot viselnie. Lakott településen kívül és azon belül is kötelező a 15 év alattiaknak (8/2009 Z.z. § 55). Gyenge látási viszonyok esetén kötelező fényvisszaverő ruhadarab viselése is, ez természetesen kortól és helyszíntől függetlenül érvényes mindenkire.

Fékek

A kerékpáron két, egymástól független, tökéletesen működő féknek kell lennie.

Fontos még tudni:

  • Pótkerékkel felszerelt kerékpárral nem lehet részt venni a közúti közlekedésben.
  • A kerékpár kerekei nem lehetnek deformáltak, a gumikon nem lehet repedés, vagy bármilyen, a közlekedés biztonságát befolyásoló károsodás.
  • A kerékpár külső felületén nem lehetnek éles, hegyes, kiálló részek, melyek személyi sérülést okozhatnak.

Nem kötelező felszerelések:

  • sárvédő
  • gyermekülés (stabilan kell hogy rögzítve legyen a kerékpár vázához, a gyermek számára lábtartónak is kell lennie a kerékpáron)
  • csomagtartó

-rovin-