Back to top

Képzelt lények könyve

Publikálva: 2016, június 8 - 19:18
Június 7-én, kedden nyitották meg a Kortárs Magyar Galéria Luzsicza-termében M. Nagy Sziliva: Borges. Képzelt lények könyve című kiállítását.
Képzelt lények könyve

„A mitológiák állatkertjében nem oroszlánokat látunk, hanem szfinxet, griffmadarat, kentaurt. Ennek az állatkertnek népesebbnek kellene lennie, mint az igazinak, hiszen egy-egy állat tulajdonképpen több valóságos lény alkotóelemeinek összekapcsolása, a kombinatorika lehetőségei pedig szinte végtelenek. Nem ismerjük például a sárkány jelentését, ám alakja valamiképpen egybevág az emberi képzelettel, azért tűnik fel különböző korokban és tájakon. Szükségszerű lény a sárkány; nem olyan tünékeny, esetleges teremtmény, mint a kiméra vagy a catoblepas. Ez a gyűjtemény nem öleli fel az összes fantasztikus lényt; forgassák úgy az érdeklődők, mint ahogy egy kaleidoszkóp változó képeivel játszadoznak.”

A Jorge Luis Borges Képzelt lények könyve című művének előszavából való idézet rámutat M. Nagy Szilvia különleges rajzaira, alkotásaira, vízióira, amelyekből néhányat most a dunaszerdahelyi közözönség is megcsodálhat.

A kiállítást Götz Eszter újságíró nyitotta meg, és 2016. június 26-ig megtekinthető a Vermes-villa emeleti, Luzsica-termében.

Ezt már olvasta?

Cookies