Back to top

A jövő útjain a könyvtárral

Publikálva: 2021, október 6 - 12:44
A jövő technológiáit használja fel és mutatja be a közeljövőtől a Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár.
A jövő útjain a könyvtárral

Lacza Ilona, a könyvtára igazgatónője elmondta, hogy a CVTI-vel (Tudományos-műszaki Központ Pozsony) közös projektjük során elindult a könyvtár tulajdonát képező, régebbi, regionális tartalmak digitalizálása, hogy azok a későbbiekben ne csak a könyvtár falain belül, hanem akár otthonról, elektronikus formában is elérhetők legyenek. Ezzel az olvasóknak nyújtanak lehetőséget a múlt század irodalmát, regionális sajtóját otthonról böngészni, egyúttal a kutatómunkát végzőknek segítenek az online eléréssel.

A tudományos központtal együttműködve a fiatalokat, az iskolák diákjait is megszólítják, ahogy bemutató jelleggel tették a múlt héten, a Smetana ligeti alapiskolában.

A 3D nyomtatást, a micro:bit-et a CVTI munkatársai, Jozef Vaško mérnök és Eva Kalužáková mérnöknő workshop keretében mutatták be az iskola diákjainak. Az egyébként is érdekes témájú vetítést magyarázatokkal, interaktív módon folytatták a diákokkal, ráadásként a 3D nyomtatást élőben is láthatták a srácok.

A múlt heti iskolai bemutató csupán az első volt városunkban a könyvtár tervei szerint. Ugyanis a CVTI-vel megkötött együttműködés értelmében a könyvtár munkatársai is felkészültek hasonló előadások bemutatására, hogy a fiatalokat érdeklő, a jövő technológiáinak fontosságáról, annak felhasználási lehetőségeiről hasonló interaktív, 3D nyomtatást élőben is bemutató előadásokat tarthassanak.

Lacza Ilona elmondta, hogy a közeljövőben megkeresik a város, később járásunk iskoláit, majd egyeztetés után bemutató jellegű workshopokat tartanának a diákoknak.

A hosszú távú tervek egy könyvtári klub létrehozásáról is szólnak, melynek keretében a könyvtárt látogató fiatalok számára is elérhetővé tennék a jövő technológiáit, a 3D nyomtatás és a micro:bit programozás kipróbálását.

Szöveg és kép: -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies