Jelenlegi hely

Jövő hétfőtől az összes iskola összes tagozata távoktatásra tér át, nincs kivétel

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2021, január 4 - 20:50 | Hírek
Jövő hétfőtől, azaz január 11-től az összes iskola távoktatásra tér át. Csak az óvodák lesznek nyitva, az is csak azon szülők gyermekei számára, akik létfontosságú területen dolgoznak, vagy akik munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthon, így be kell járniuk a munkahelyükre.
Jövő hétfőtől az összes iskola összes tagozata távoktatásra tér át, nincs kivétel

Az eredeti (még az ünnepek előtt megfogalmazott) elképzelés az volt, hogy a téli szünet után január 11-én ismét kinyithatnak az iskolák, ám Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint az iskolák jövő heti megnyitása rendkívül kockázatos.

Mindezt azt követően jelentette ki, hogy az iskolák nyitásáról hétfőn online-konferencia keretében egyeztetett hetven szlovákiai város polgármesterével. 

„Azt javasoljuk az iskolafenntartóknak, hogy főleg azok számára nyissák meg az iskolai klubokat, akiknek a szülei egészségügyi alkalmazottak, létfontosságú területen dolgoznak, vagy a munkájuk jellegéből adódóan nem dolgozhatnak otthonról. Január 11. és 18. között lehet igényelni a járvány miatt kifizetett ápolási díjat (OČR) is. Az intézmények fenntartóinak egyúttal azt ajánljuk, hogy teszteljék le az alkalmazottaikat, a kiadásokat utólag térítik” – közölte Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Az oktatási tárca terve szerint január 18-tól megnyithatnák az óvodákat, és újraindulhatna az oktatás az alapiskolák alsó tagozatán, illetve a speciális iskolákban. Az oktatási tárca javasolja a szülők és az alkalmazottak tesztelését.

„A szülők továbbra is igazolhatják a gyermek hiányzását öt egymást követő tanítási napon. Szükség esetén a tanulók a lockdown végéig otthon maradhatnak” – közölte a minisztérium.

Az alapiskolák felső tagozatán és a középiskolákban ettől a dátumtól folytatják a távúton történő tanulást. A középiskolák végzős évfolyamai szintén megnyithatnak azzal a feltétellel, hogy letesztelik a tanulókat és az alkalmazottakat.

A lockdown után, január 25-től a megszokott módon fognak működni az óvodák, illetve az alapiskolák alsó tagozatai. Az oktatási tárca azt javasolja az óvodáknak és az alapiskolák alsó tagozatainak, hogy teszteljék le az alkalmazottakat és a szülőket”

– közölte az oktatásügyi minisztérium.

Az alapiskolák felső tagozatán elindulhat a jelenléti oktatás, miközben az ÚVZ SR elrendeli a tanulók és az iskolai alkalmazottak tesztelését. A középiskolák is nyitva lesznek, szintén azzal a feltétellel, hogy letesztelik a diákokat és az iskolák alkalmazottait.

„Ez is az oka annak, hogy a széleskörű tesztelés ideje az eredeti január 8-10-i időpontról január 22-24-re tolódott át”

– magyarázta a tárca. Hozzátette: ezek előzetesen megadott feltételek, és az alkalmazásuk a helyzet alakulásától fog függeni. Mi több, a helyi feltételeken a regionális ÚVZ is változtathat.

Az oktatásügyi miniszter az elmúlt napokban kezdeményezte, hogy üljön össze a szakértői konzílium, a tiszti főorvos és az egészségügyi miniszter, hogy egy közös ajánlást dolgozzanak ki a tanulók iskolába való visszatérésével kapcsolatban. Hétfőn a miniszter Szlovákia 70 legnagyobb városának a polgármesterével, az önkormányzatok képviselőivel és az iskolák fenntartóival is találkozott, hogy felmérje, mennyire vannak felkészülve az önkormányzatok az iskolai alkalmazottak tesztelésére.

Az oktatásügyi minisztérium ezért minél előbb ki akar adni egy határozatot, amely a tanulók iskolába való visszatérését fogja szabályozni. Az pedig továbbra is érvényes, hogy az a szülő, amely nem akarja iskolába küldeni a gyermekét, öt egymást követő tanítási napra igazolhatja a hiányzást”

– magyarázta Gröhling.

Az óvodák január 4-től vagy be vannak zárva, vagy nyitva vannak azon gyermekek számára, akiknek a szülei létfontosságú területen dolgoznak, vagy a munkájuk jellegéből adódóan bejárnak a munkahelyükre. Az alap- és középiskolákban január 10-ig tart a szünet.

ma7/tasr