Back to top

„A járvány sok mindent felborított”

Publikálva: 2020, április 29 - 10:35
Rendkívüli napokat éltünk, élünk meg a koronavírus járvány kapcsán. Hogyan reagált erre a város, milyen intézkedések születtek, s mire számíthatnak a közeljövőben a dunaszerdahelyiek? Erről kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.
„A járvány sok mindent felborított”

A kezdetektől

Március 11-én az egészségügyi világszervezet, a WHO bejelentette a koronavírus járvány kitörését, s a következő nap a Szlovák Kormány már rendkívüli helyzetet is hirdetett az országban. Dunaszerdahely város vezetése már március 12-én megegyezett a bölcsőde, az óvodák és az iskolák igazgatóival, hogy az intézmények 13-tól nem fogadják a gyerekeket – március 16-ai hatállyal pedig a kormányzat tiltotta be az iskolák és az óvodák működését. 

Több intézkedést foganatosítottunk azokban a napokban.

Bezárt a városi piac, a sajtón keresztül kértük a lakosokat, hogy ne csoportosuljanak a közterületeken, s a családok se használják a játszótereket. Óvintézkedésként lezártuk az iskolaudvarokat, hogy a pályákon ne lehessen sportolni, ne találkozzanak ott az emberek. A Municipal városi közterület fenntartó vállalat által működtetett sportintézmények ugyancsak bezárásra kerültek, miképp a sikabonyi és az ollétejedi közösségi házak is. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ is felfüggesztette azonnal a működését. Minden olyan rendezvényt, amely a város területén volt, elhalasztottunk.

Mikor a kormány kihirdette, hogy a kórházakban látogatási tilalmat vezetnek be, hasonlóképpen reagáltunk: a város által működtetett nyugdíjaspanziókban mi is bevezettük a látogatási tilalmat. Pongrácz igazgató úrnak és a személyzetnek köszönhetően ez idáig szerencsére nem is volt vírusos megbetegedés az intézményekben. Nemrég teszteltük az alkalmazottakat is – egyikük sem volt COVID-19 koronavírus pozitív. Köszönjük, hogy rendkívül ügyelnek az ott lakókra. Akit kórházba, orvosi ellenőrzésre is visznek, azokat tesztelik, hogy véletlenül se kerüljön be a járvány a szépkorúak közé. Ennek is köszönhető, hogy nincs nálunk olyan megbetegedés, mint Szlovákia több nyugdíjas otthonában. 

Az iskolakonyhák megnyitásával kapcsolatosan is ezért mondtam el már korábban is, félő, hogy azzal nagyobb kárt okoznánk. Ha ugyanis nem biztosított az alkalmazottak folyamatos, legalább heti kétszeri szűrése, akkor veszélyforrás is lehet, főleg az idősebb lakosok számára. Mi pedig nem szeretnénk egyetlen egy dunaszerdahelyi nyugdíjast sem megfertőzni, még csak véletlenül sem.  

 

Gazdasági megszorítások

A fentebb említettekkel párhuzamosan bizonyos gazdasági megszorításokat foganatosítottunk. Egyeztettünk az oktatási intézmények igazgatóival is, megbeszéltük velük, hogy áprilisban az ott dolgozók kimerítik a múlt évi szabadságaikat, illetve az idei egy részét is. Ennek köszönhetően sem márciusban, sem áprilisban nem érezték meg az oktatásban dolgozók a vírusjárvánnyal kapcsolatos intézkedések következményeit, magyarán mindenki teljes fizetést kapott. Tették a dolgukat ott is, az intézményekben fertőtlenítettek, és elkészültek arra, hogy ismételten megnyíljanak az óvodák és az iskolák. Áprilisban aztán szembesültünk azzal, hogy a helyzet egy jó idei állandósulni fog. Bizonyos, hogy még nem működhetnek májusban sem az oktatási intézmények, így rákényszerülve olyan intézkedéseket hoztunk, amelyek biztosítják az egész város, illetve a városi intézmények folyamatos működését.

Még a járvány elején a város képviselő-testületi ülésén döntöttünk egy a Vámbéry Ármin Alapiskola fűtéstechnikáját környezetbarát módon fejlesztő pályázat kapcsán, illetve a módosítottuk a testület házszabályát is, per rollam szavazást engedélyezve a koronavírus okozta korlátozások időszakában. Ennek alapján döntöttek „online módon” a városatyák két általános érvényű városi rendelet módosítását illetően. Mindkettő az iskolákat érintette: egyrészt a gyerekek után járó normatívák fizetésével volt kapcsolatos, vagyis mikor nem működnek az iskolák, 20%-kal csökkentettük az intézmények gyerekek után járó működési kiadásokra és fizetésekre felhasználható támogatást. Másrészt a szülőknek a rendkívüli helyzetben az intézmények számára fizetett részleges költségtérítésre irányuló járulék összegéből csak az arányos részt kell befizetniük. Vagyis csökken ezzel az összeggel a további befizetés.

Korábban a törvény szerint ugyanis a szülőknek akkor is hozzá kellett járulniuk ezekhez a költségekhez, ha gyermekük nem látogatta az intézményt. Az önkormányzat azonban úgy döntött, hogy csak akkor fizessen a szülő, ha gyermeke  jár is az intézménybe.

A koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések kapcsán (a parlament is változtatta a munka törvénykönyvét) olyan gazdasági döntés is született, hogy május hónapra az óvodai pedagógus alkalmazottak bérük 80%-át, a nem pedagógiai alkalmazottak pedig – minthogy rövidített munkaidőben fogják végezni feladataikat – bérük 60%-át fogják megkapni.

A megszorítások a városi alkalmazottakat is érintik, egységesen. Jómagam is úgy döntöttem, a válsághelyzetben csak az alapfizetésemet fogom felvenni, csökkentve ezzel még az elvezetések összegét is. 

S miáltal az alpolgármesterek fizetése a mindenkori polgármester fizetésének 70%-a, így a májusi hónapban az ő jövedelmük és jutalmazásuk is kevesebb lesz. 

A városi hivatal alkalmazottai pedig – kivéve a 24 órás szolgálatot biztosító városi rendőröket, illetve a gondozószolgálat alkalmazottjait – rövidített munkaidőben, vagyis reggel 8 órától délután 14 óráig, 80%-os bérért fognak dolgozni. Ugyancsak rövidített munkaidőben dolgoznak a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ munkatársai is, így rájuk is vonatkoznak ezek a megszorítások. 

Mindezzel próbálunk valamilyen szinten spórolást, számolva azzal, hogy nehezebb idők jönnek. Ha be is indul a gazdaság, számunkra az nem lesz rögtön érezhető pozitív változás. Minden olyan lépést megtettünk és megteszünk ezért, ami a város folyamatos működtetését tudjuk biztosítani. Azt azonban nem akartam, mint egyes önkormányzatoknál zajlott, hogy például az adott település művészeti alapiskolájában az alkalmazottainak felmondtak, mondván, csak akkor veszik vissza őket, amikor elindul az élet. Mi felelősségteljesen álltunk a helyzet kezeléséhez, tudatosítva: minden egyes ember mögött ott van egy család is. Ezt figyelembe véve próbáljuk úgy oldani a pénzügyi helyzetünket, hogy bár mindenki érezni fogja a válság következményeit, ugyanakkor senki se tartson tőle, hogy a munkaviszonyát megszüntetjük.

 

Elmaradó rendezvények

A járvány sok mindent felborított. Az intézkedések miatt sajnos több kedvelt, sokak által látogatott rendezvény, kulturális esemény maradt, s marad majd el, amelyek jó részét a város anyagilag is támogatta.

Nem tudtuk már megszervezni a pedagógusnapot, de elmaradt a Szent György-napok szép városi ünnepségsorozata is… Nem lesz idén Felvidéki vágta, Magyar majális sem, de a szervezők jelezték, hogy a Fröccsfeszt, s a Rockfeszt megszervezése is kérdéses.

Legnagyobb szívfájdalmunk mégis az, hogy az idén 40. évfordulóját ünneplő Csallóközi Vásárt is el kell halasztanunk. Bizonytalan a szervezés, a megvalósítás is kérdéses, és Dunaszerdahely nem szeretne egy színvonaltalan, „gyenge” vásárt megszervezni. Tartunk tőle, nagyon sokan, tartva a vírusveszélytől, nem is vennének részt a rendezvényeken… Vagy gondoljunk bele: ki tudna az előírt szájmaszkban normális, megszokott módon elfogyasztani akár egy jóízű vásári pecsenyét vagy egy korsó sört. Az észszerűség is azt diktálja, hogy a vásárt a kényszerítő körülmények hatására a jövő évben, vagyis 2021-ben szervezzük, rendezzük meg nagyobb és igényesebb, de legfőképpen biztonságos keretek között.

Kérdéses emellett a városi díjak átadása is, amelyet eredetileg a Szent György-napokon tervezünk megünnepelni. Egyelőre szeretnénk ezt, ha szerényebb keretek között is, természetesen a higiéniai szabályok betartásával augusztus 20-án, Szent István király napján megtartani. Akár kisebb létszámban, a képviselő-testület tagjainak, a díjazottak és családtagjaik jelenlétében.

 

A közeljövő

A legutóbbi kormányintézkedések értelmében megnyitottuk a városi piacot, illetve ma már az iskolák sportpályái is várják az érdeklődőket – tegyem hozzá, a ezek az engedmények még nem tömegsportokra, labdajátékokra vonatkoznak.

A városi játszótereket is megnyitottuk – ott ugyancsak kérjük a családokat a kötelező szabályok betartására.

Jó lenne ugyanis már a közeljövőben visszatérni megszokott életünkhöz, ám minden rajtunk múlik. Hogy jobb lesz-e, lazulni fognak-e a korlátozások, avagy visszatérünk egy, a már a húsvéti időszakban megélt kijárási korlátozáshoz...

Én úgy látom, amennyiben felelősségteljesen fog mindenki együttműködni, akkor ennek hosszabb távon mindenképpen pozitív hatása lesz. Hamarabb indulhat meg a gazdaság, hamarabb nyithatnak ki az óvodák, iskolák, és remélhetőleg a rendezvények is zöldet kapnak majd a kormányzattól. Bízzunk ebben, de tegyünk is együtt érte!

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies