Back to top

Januártól már van lehetőség a kiegészítő rendelési idő alkalmazására

Publikálva: 2019, február 6 - 16:42
Januártól lépett életbe, de egyelőre kevés információ látott napvilágot a kiegészítő rendelési idő kapcsán.
Januártól már van lehetőség a kiegészítő rendelési idő alkalmazására

Már hosszabb ideje egyeztetés folyt arról a parlamentben, hogy mit is jelent majd a kiegészítő rendelési idő. Végül 30 euróban szabták meg a kivizsgálás maximális összegét, de az egészségügyi tárca jelezte, ennek összege a kivizsgálás jellegétől is függ majd, tehát átlagosan 7-10 euró körüli összegről lehet majd szó a gyakorlatban.

A kiegészítő rendelési idő ugyanakkor leghamarabb 13 óra után kezdődhet, annak bevezetése önkéntes és a páciens is önkéntesen dönthet annak kihasználása mellett, vagyis nem kötelezhető arra, hogy ebben az időpontban menjen az orvoshoz. A kivizsgálásnak annak megrendelésétől számítva legkésőbb 20 napon belül meg kell valósulnia, az ott előírt gyógyszereket az egészségügyi biztosítók olyan mértékben térítik, mint a hagyományos rendelési időben kiírtakat.

További korlátozás az orvosok számára, hogy a kiegészítő rendelési időben legfeljesebb a betegeik 30 százalékát fogadhatják és az órák száma sem haladhatja meg a teljes rendelési idő 30 százalékát.

A törvényhozók tehát igyekeztek olyan szabályozást hozni, amely kivédi az esetleges visszaélléseket és nem tesznek fizetőssé ingyenes kivizsgálásokat, ugyanakkor a szakemberek január végén a médián keresztül más problémára hívták fel a figyelmet. Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjánál kellene ugyanis kérvényezni a személyek berendelését, ehhez viszont egy időigényes szofvetfrissítésre is szükség volna és ezek eddig sokakat elriasztottak. 

Ön már találkozott a kiegészítő rendelési idővel januártól?

Ezt már olvasta?