Back to top

Január elsejétől megváltozott a gyógyszerek pótdíjazása

Publikálva: 2018, január 12 - 08:29
Az egészségügyi minisztérium szeretné ellenőrzése alatt tartani azt, hogy mennyi pénzt költenek a gyógyszerekre, ezért szigorította a generikumok árképzési mechanizmusát és bővítette a gyógyszerekre vonatkozó önrész határértékének mértékét.
Január elsejétől megváltozott a gyógyszerek pótdíjazása

A januártól hatályos új jogi normától Tomáš Drucker a modern gyógyszerek jobb hozzáférhetőségét reméli a hazai betegek részére. Szlovákiába a betegek gyógyítására több olyan innovatív, modern és hatékony gyógyszer kerülhet, melyeket az egészségbiztosítók téríteni fognak.

A gyógyszergyártó cégek a múltban már többször is rámutattak arra, hogy a környező országokéhoz képest szigorúbb feltételek alkalmazása akadályozza a modern gyógyszeres kezelést, amely gyakran nagyon drága volt, s ezeket bonyolult volt bevezetni az egészségbiztosítás által térített rendszerbe.

Az egészségbiztosítók mostantól legfeljebb az ár 90 százalékát fogják téríteni. Minél tovább lesz egy készítmény forgalomban, annál inkább csökken majd a térítés mértéke, de legalább 75 százalékot mindenképpen téríteni fognak. A különbözetet a gyógyszergyártó cégek fogják finanszírozni. Azonban január 1-ig az volt a bevett gyakorlat, hogy a teljes ártérítésről az egészségbiztosító egyénileg döntött.

Az egészségügyi szolgáltatást nyújtó szubjektumok részvétele a finanszírozásban: a beteg gyógyításához 2018-tól 5 százalékkal kell majd hozzájárulniuk, amennyiben a gyógyszerek esetében hatóságilag nem nyert bizonyítást a készítmény hasznossága, a betegeknek nem kell majd pótdíjat fizetniük.

A minisztérium pontosan ellenőrzése alatt kívánja tartani azt, hogy mennyi pénzt költenek az egészségbiztosítás kasszájából a gyógyszerekre. A gyógyszergyártó cégeknek minden évre be kell nyújtaniuk egy tervezetet arra vonatkozólag, hogy a betegek kezelése mennyibe fog kerülni. Amennyiben ezt túllépik, a különbözetet kénytelenek lesznek az egészségbiztosítónak megfizetni.

A gyógyszerárak térítésére 1,5 millió eurót fizetnek az egészségbiztosítóknak évente, ezért az új szabályozás értelmében a gyógyszerek kategorizálását feltételesen hagyják jóvá. Becslések szerint az új kötelezettség mintegy 200 gyógyszer-regisztrációval rendelkező szubjektumot fog érinteni, s az állam ezáltal a gyógyszerekre fordított közkiadásoknak a felét vonhatja ellenőrzése alá.

A jogi norma szigorítja a generikumok és a biológiailag hasonló gyógyszerek árképzését is. A gyógyászati segédeszközöket és a diabetikus élelmiszereket gyártó cégek, amennyiben térítést kívánnak kapni az egészségbiztosítóktól, az új szabályozás értelmében kötelesek igazolni az árakat az egyes uniós tagországokon belül is.

Az egészségbiztosítók továbbra is visszatérítik a biztosítottak egyes csoportjának a receptre felírt gyógyszerek utáni pótdíjat. Amennyiben a beteg többet fizet, mint az önrész határértéke, az adott összeget az egészségbiztosító negyedévente visszautalja.

Az önrész határértékét a biztosítottak egyes csoportjának esetében januártól kibővítették, s az vonatkozik a gyógyszereken kívül immár az egészségügyi segédeszközökre, valamint a diabetikus élelmiszerekre is. A határérték növelése érinti azokat a korkedvezménnyel nyugdíjba vonultakat is, akik még nem érték el az öregségi nyugdíj korhatárát.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?