Back to top

Helytörténeti kisfilmek szólnak a jelenben élő múltról

Publikálva: 2021, november 14 - 15:35
A várostörténettel foglalkozó Biró Márton Társulás gondozza azt a kisfilm-sorozatot, amelyben Dunaszerdahely emlékhelyeit, jelentősebb épületeit kívánják röviden, tematikusan bemutatni. A célcsoportok között a fiatalok mellett a Dunaszerdahely története iránt érdeklődő helyi lakosokat, de az idelátogatókat is meg kívánják szólítani.
Helytörténeti kisfilmek szólnak a jelenben élő múltról

„A legtöbb esetben azt tapasztalom, hogy Dunaszerdahely emlékhelyeiről, középületeiről nagyon keveset tudnak a fiatalok, de úgy általában a város lakosai is. Annak ellenére, hogy az 1960-70-es években a település erőszakos urbanizáción esett át és számos, addig jellemző történelmi épületét elbontották, szerencsére máig fennmaradt egy intenzív érdeklődés a város története iránt. 

Sajnos egyre kevesebben vannak, akik még emlékeznek például a Fő utcai Fehér kastélyra vagy a nagy zsinagógára. Ám ha a Szent György-templom történetéről vagy a Sárga kastély históriájáról kérdezzük őket, arról is eléggé keveset tudnak.

Vagy úgy mondanám, kevés valós információval rendelkeznek róla.

Éppen emiatt született meg a könnyed stílusú történetmesélő, de hiteles információkból építkező »vlog & sories« stílusú helytörténeti kisfilm-sorozat ötlete”

– fogalmazott Nagy Attila helytörténész (portálunk főszerkesztője). 

A sorozat részeként így megnézhetjük majd például többek között a városháza, a Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templom, a Sárga kastély vagy a Vermes-villa „rövidfilmbe ihletett” történetét is. 

Nem csupán kisfilmek, de más tematikus anyagok is készülnek, tudtuk meg – minden bizonnyal a helytörténet iránt érdeklődők nagy örömére. A sorozat első rövidfilmjében pedig a dunaszerdahelyi első világháborús katonai temető történetét mutatják be, és alább érhető el (a társulás helytörténeti Youtube-csatornáján).

(Projekt je realizovaný s finančným príspevkom mesta Dunajská Streda / A projekt Dunaszerdahely város pénzügyi hozzájárulásával valósult meg)

(nz)

Ezt már olvasta?

Cookies