Jelenlegi hely

Helyettem élsz - Replay

Publikálva: 2019, április 11 - 16:59 Színház
A Trainingspot Társulat két szobaszínházi előadása az NFG klubban!
Esemény időpontja: 
Vasárnap, 2019, május 12 - 18:00
Helyszín: 
NFG
Belépő: 
Becsületkassza

Helyettem élsz - monodráma egy Molnár Irénke nevű asszonyról -

Molnár Irénke egy egyszerű anya, aki amellett, hogy nevelte fiát és mostohalányát, még anyósnak is igyekezett a legjobb lenni.„Nagy, szerető családról álmodoztam. Egy családról, akikre vigyázhatok, és akikről gondoskodhatok. És gondoskodtam is! Nem mondom, hibáztam, nem isegyszer. Lehettem volna jobb anya, jobb feleség. Jobb ember. Megértőbb. De mindig a legjobb meggyőződésem szerint cselekedtem. Lehet, hogy ez kevés volt. Egy pillanatig sem bánok semmit. Semmit, amit tettem.”

Molnár Irénke ma ünnepségre készül! Molnár Irénke sütője elromlott, pedig tortát kellene sütnie. Molnár Irénke rántott húst és kétféle salátát készített.Molnár Irénke fia ma harminc éves! Molnár Irénke nagyon izgatott, mert nagy ajándékkal készült és alig várja, hogy odaadhassa a fiának. Molnár Irénke titkol valamit.

Játssza: Manyasz Erika
Írta: Csernus János "Janox"
Színpadra alkalmazta és rendezte: Bora Levente
Az előadás 16 éven alúliaknak nem ajánlott.
Az előadás időtartama: 50 perc.

Replay - Stephen BelberTape című drámája alapján

„Tudod mi jutott eszembe? Ha már tényleg nem ugyanaz a csávó vagy, mint 12 éve, akkor nem eshet olyan nehezedre a bocsánatkérés ... hiszen ezt a szörnyűséget egy korábbi éned követte el, akihez már semmi közöd, jól mondom? De csak tegyük fel, játsszunk el a gondolattal, hogy – ne adj isten – ugyanaz a fazon vagy, aki képes ilyesmire … hát tudod, Viktor … ez esetben egy szimpla bocsánatkérés Zsuzsitól, még bőven kevés is … Nincs igazam?”

A Replay a Trainingspot Társulat szobaszínházi előadása. Mindennemű stilizációtól mentes, reális idejű és terű – néhány kivételtől eltekintve – kellék és jelmez nélküli élő történés, a nézőkkel egy és ugyanazon helyiségben, pár centire egymástól.
A cselekmény szerint két néhai középiskolai barát találkozik egymással, akik a lehetőségeikhez mérten tartják a kapcsolatot. Életük egymásétól merőben különbözőképpen alakult, és sokáig talányos, mi dolga lehet kettejüknek egymással. Mi köti össze őket a 12 évvel ezelőtti középiskolai élmények óta? Lassan, de biztosan derül csak ki a találkozás igazi apropója, és hogy milyen szerepet játszott kettejük múltjában a harmadik karakter.

A színdarab kiválóan megállja a helyét egy klasszikus, Agatha Christie krimi parafrázisaként, ahol a szereplők addig nem hagyják el a szobát, amíg le nem lepleződik a bűnös.
Az előadás felveti a kérdést, hogy mettől meddig tart a kompetencia, a hatáskör és felelősség, abban az esetben például, ha egy néhai barát, önmagától való megmentése a tét … Egyáltalán van-e erre reálisan lehetősége bárkinek is és milyen áron?

A Replay szövegkönyve a hazai körülményekhez igazított, aktualizált és továbbgondolt változata Stephen Belber, kortárs amerikai író Tape című drámájának.

Játsszák:

Jobbágy Kata
Kardos János
Boda Tibor
Rendezte: a csapat

Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.
Az előadás időtartama: 90 perc.