Jelenlegi hely

Harminc év summája – kiállítás a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, szeptember 11 - 18:05 | Hírek
Egy újjáéledt közösség – szemelvények a szlovákiai magyar cserkészmozgalom történetéből címmel nyílt mozgalmas és színes tárlat szeptember 10-én a Csallóközi Múzeumban. Az eseménnyel újjáalakulásának 30. évfordulójára emlékezett a szövetség.
Harminc év summája – kiállítás a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségről

A szép számban megjelent közönséget Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója üdvözölte, aki saját, a cserkészekkel kapcsolatos élményét osztotta meg, az első országos barkai táborról. „Megmaradt az emlékkép: még a szakadó esőben is mennyi jókedvű, boldog cserkész volt együtt.”

Magát a kiállítást Gál Erik, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) elnöke méltatta. Beszédében a cserkész életérzést és a szeretetet emelte ki. 

„Micsoda harminc év ez, amire ez a kiállítás most emlékeztet itt bennünket. »Adjatok, és akkor ti is kaptok« – emlékeztet ma Lukács evangéliuma. Ha a kedves vendégek körbenéznek a teremben, a sok kiállítási tárgy, emléket idéző kép is tanúsága annak, mennyi mindent kaptak a cserkészvezetők” – fogalmazott Gál. 

„És hogy erő van benne” – tette hozzá. „Meg lélek. És így nem fáradság, hanem jó móka. És amit kaptak érte: azt életérzést, szeretetet nem is lehet szavakkal kifejezni”. Hozzátette még: „Nagyon sok munka van mögöttünk, és rengeteg előttünk. Azt gondolom, egy szervezet akkor tud igazán hosszú évtizedeken keresztül aktív maradni, ha képes követni a változó világot, és úgy megújulni, hogy közben az alapértékeiből semmit sem ad fel.”

Az SZMCS elnöke summázva tekintett vissza az elmúlt évtizedekre is, arra, mikor 1990. március 11-én újjáalakult a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség. 

A kiállításon köszöntőt mondott Zsidó János esperesplébános, cserkészpap, Dunaszerdahely város díszpolgára is. Ő az újjáalakulás kezdeteiről anekdotázott. „A legrégebbiek közé tartozom – elmondanám hát, hogyan is éltem meg a kezdeteket, hogyan lettem cserkész. Harminc éves történet ez” – mesélt örömmel Zsidó János.

Felelevenítette az indulást, a kezdeti táborok izgalmait, a cserkészetbe belépő fiatalok lendületes tevékenységét, s a bennük lobogó akaratvágyat. 
Mint elmesélte, akkoriban a vezetőképző táborokba százasával mentek a fiatalok. „Sajnos az eufória harminc év múltával elmúlt, maradt már csak a munka, a kemény munka. De ahol megvan a munka, ott megvan annak szép gyümölcse is” – fogalmazott, hozzátéve még: „aki cserkész, az egy életre cserkész. Akinek egyszer a nyakába tették a zöld nyakkendőt, az iparkodjon úgy élni, hogy méltó legyen a zöld nyakkendő viseléséhez. A cserkész elsősorban jó példájával vezet.”

Csémi Szilárd, az SZMCS ügyvezető elnöke a kiállítást ismertette.

„Nagyon sok minden történt az elmúlt harminc esztendőben. Ebben a kiállításban elsősorban ennek a harminc évnek a legfőbb emlékeit próbáltuk bemutatni. A vezetőképző táborokon, országos rendezvényeken, cserkészközösségeink életén át az emléktárgyakig” – jelezte. A látványos őrsi körletetre külön is felhívta a figyelmet.

„Mi, a jelenlegi tagság egy évtizedek óta stabilan működő szervezet keretében tanulhattuk meg, mi is a cserkészet, és ez a biztos háttér adta meg azt a lehetőségét annak is, hogy folyamatosan meg tudjunk újulni, és kiváló programot biztosítsunk a fiataloknak” – fogalmazott az SZMCS ügyvezető elnöke.

A kiállítás részét képezte a Szülőföldem című, nyolc felvidéki fotós fényképeiből készült rész is, amelyeket a szövetség Facebook-oldalán, licitálva rájuk, meg lehet venni – ezzel is támogatva a cserkészeket. A fotókat Peczár Károly ajánlotta fel. 

A Kuckó Polgári Társulás, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Csallóközi Múzeum, valamint a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat rendezésében megtartott tárlatnyitó kultúrműsorában Csémi Csillag Virág, a nagymegyeri 23. számú Arany János Cserkészcsapat tagja működött közre. Az eseményen tiszteletét tette Karaffa Attila, Dunaszerdahely város alpolgármestere, valamint Ajpek Gabriella, a cserkészszövetség egykori elnöke is.

A megnyitón készült felvételeinket itt lehet megtekinteni.

Szöveg és kép: Nagy Attila