Back to top

A hadifoglyok köztünk éltek

Publikálva: 2016, február 23 - 21:30
Kedd este a Vermes-villában teltház előtt mutatták be az első világháborús csallóközi hadifogolytáborokról szóló kiadványt.

A Somorja-Dunaszerdahely-Nagymegyer hadifogolytáborait bemutató kötet Horváth Lajos–Nagy Attila–Varga László szerző munkájának eredménye. A bemutatón a bevezetőt követően A. Szabó László alpolgármester méltatta a kötetet, annak jelentőségét és azt is, hogy a három szerző egymásra talált. Egyúttal arra is rámutatott, a kiadványból az olvasók nem csupán szépirodalmi igényességgel megírt történelmi információkkal gazdagodhatnak, hanem a helyi társadalom száz évvel ezelőtti mindennapjaiba is betekinthetnek.

A folytatásban a dunaszerdahelyi rész szerzője, az est műsorvezetője, Nagy Attila mutatta be a városunkat érintő fejezeteket. Ezekből például megtudhatjuk, hol kapott helyet a több ezer hadifogoly, milyen életet éltek az fogolysorba került tisztek az akkor ötezer főt számláló településen, s azt is, szerelembe is estek a helyi hölgyekkel. A somorjai helytörténet egyik fontos állomását Horváth Lajos vázolta, aki többek közt azt is megvilágította, hogyan őrizték a foglyokat vagy mennyi volt a napi élelmiszeradagjuk a háború elején és végén. Emellett az is kiderült, Somorján nagyon élénk szellemi életet folytattak a hadifoglyok és „csupán” két hónapi elzárás volt a büntetésük az esetleges szökéseket követően, így aztán nem volt ritka az ilyen kísérlet, bár a hazajutásra túl sok esélyük nem volt.

A nagymegyeri világháborús állapotokat Varga László mutatta be a közönségnek, hangsúlyozva, hogy kevés levéltári anyag maradt fent a táborról. A mai fürdőváros száz évvel ezelőtti történelmében nagy ellenállással fogadták a hadifoglyokat, akik esetében a Csallóközben itt volt a legnagyobb a halálozás aránya. A szerző azt is elárulta, a világégést követően sem volt felhőtlen a helyzet a tábor egykori helyén és a mai napig élénk nemzetközi együttműködés mellett kívánja a város a szerb állam méltó módon ápolni az egykori katonák emlékét.

A bemutatót követően a közönség kérdéseire válaszoltak a szerzők, majd lehetőség kínálkozott a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet által kiadott kötet megvételére és dedikálásra.

További képeink Képgalériánkban.

Ezt már olvasta?

Cookies