Jelenlegi hely

Gyűjtsük együtt az étkezési olajat és zsiradékot!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, február 9 - 16:23 | Közérdekű
Február kezdetén az öt városi fenntartású alapiskolába kikerültek azok a gyűjtőedények, melyekbe a diákok otthonról az összegyűjtött étkezési olajokat és zsiradékokat tehetik – tudtuk meg a Városi Hivatal közléséből.
Gyűjtsük együtt az étkezési olajat és zsiradékot!

Természetesen nem csak az iskolások családjában összegyűjtött olajok és zsiradékok kerülhetnek itt elhelyezésre, hanem akár szomszédoktól, utcabéliektől vagy lépcsőházi ismerősöktől is. Az első hónap után szeretnék az illetékesek megvizsgálni, mennyire sikerült megszólítani a családokat.

Az étkezési olajok és zsírok szelektált gyűjtésének okai:

  • a hulladék újrahasznosításával megelőzhető a felszíni és talajvizek szennyezése,
  • az olajok és zsírok károsítja a lefolyókat és megnehezíti a szennyvíztisztítók működését,
  • eltömítheti a emésztőgödröt és a közcsatornát, ahol rágcsálóknak szolgálhat eledelként,
  • az olajokat bioüzemanyagok előállítására lehet felhasználni, ezáltal csökkenhet a kőolajigény, a zsiradékok pedig energetikai vagy ipari felhasználásra kerülnek.

A gyűjtésre megfelel az összes növényi olaj (napraforgó, repce, len, stb.), továbbá állati és növényi eredetű zsiradékok, amelyek a konyhában felhasználásra kerülnek és serpenyőn vagy olajsütőben (fritőz) való sütés után feleslegessé válnak, esetlegesen azon olajak, amelyek öntetként szolgálnak a konyhában (halkonzerv, szárított paradicsom, sajt, stb.) Nagyon fontos, hogy a gyűjtéskor ne kerüljön bele víz vagy ételmaradék – ajánljuk átszűrni.

„Szükséges, hogy a lakosok/diákok az olajat és zsiradékot átlátszó zárható edényekben hozzák a gyűjtőpontra (legjobb PET flakonokban, ezzel is megkönnyítve a későbbi osztályozást. A flakonok egy nagyobb, tanúsítvánnyal rendelkező edényben kerül elhelyezésre, melyet rendszeresen ürítenek majd ki.

Az összegyűjtött olaj és zsiradék a továbbiakban szakszerű, környezetbarát felhasználásra kerül. A PET gyűjtőflakonok, amelyekben az elsődleges gyűjtés megvalósul, az elszállítás és kiürítés után újrahasznosítva lesznek” – tudtuk meg a Városi Hivatal közléséből.