Back to top

A gyermekek orvosi ellátása biztosított

Publikálva: 2020, október 5 - 07:03
Kosár Kinga dunaszerdahelyi gyermekorvost a Ma7 portál újságírója, B. Vida Júlia kérdezte a védőoltásokról, a gyermekorvosi ellátásról.
A gyermekek orvosi ellátása biztosított

Nagyon sok kisgyermekes szülő aggodalommal várja a hidegebb napok beköszöntét, amikor gyakrabban betegszenek meg a csemeték. Különösen most, hogy alaposan belekavar a mindennapokba a koronavírus-járvány is. Hogy működnek a gyermekorvosi rendelők járvány és vészhelyzet idején? Kosár Kinga dunaszerdahelyi gyermekorvost éppen akkor értük el, amikor az influenza elleni védőoltásokat készítette elő rendelőjében. Mint elmondta, egyelőre van oltóanyaguk, de hogy meddig tart ki, azt nem tudni. A védőoltás iránt az idén ugyanis, a koronavírus-járvány miatt, nagyobb az érdeklődés.

„Elsősorban azoknak a gyermekeknek ajánlom az influenza elleni védőoltást, akik krónikus betegek, allergiások, asztmások, gyakran kínozzák őket visszatérő légúti fertőzések.”

„Ez egy rendkívüli év, és a sokat betegeskedő kis betegeim szüleinek a figyelmét ezúton is felhívnám az oltás hasznosságára. Amitől tartok, az az, hogy esetleg nem lesz elegendő vakcina” – mondja a doktornő.

Hogy érinti az ellátást a veszélyhelyzet?

Rákérdezünk arra is, hogy a szerdán kihirdetett veszélyhelyzet hogyan érinti a gyermekorvosi ellátást. Ahogy elmondja, egyelőre különleges óvintézkedéseket nem hoztak a gyermekorvosi rendelőket illetően. Rendelnek továbbra is, de március óta a telefonos konzultációt részesítik előnyben. Ezen kívül működik a szülővel való kommunikáció messengeren, e-mail-ben is, a szülő akár még fotókkal is dokumentálhatja, hogy fest a beteg gyermeke.

Természetesen, ha a beteg gyerkőc állapota megkívánja, akkor telefonos konzultáció után, megadott időpontban fogadjuk vizsgálatra. Igyekszünk pontosan beosztani a betegeket úgy, hogy lehetőleg egy szülő és egy gyermek legyen egyszerre csak a váróteremben.”

„Itt szeretném megkérni a kisbabás szülőket, hogy inkább csak az egyikük hozza a picit, mert a rendelőbe úgyis csak az egyik szülő jöhet be. Amióta a járvány tart, még egyszer sem fordult elő, hogy az a gyermek, akinek az állapota megkívánta, ne részesült volna orvosi ellátásban” – tudjuk meg tőle.

A triázs mellett a józan paraszti ész is az orvos segítségére lehet

Rendkívüli lesz az ősz abból a szempontból is, hogy a megfázást, az influenzát, a légúti megbetegedéseket és az új koronavírus-fertőzést nehéz lesz egymástól megkülönböztetni, hiszen jóformán hasonló tünetekkel jelentkeznek.

„Ebben segít az ún. triázs (betegosztályozás), amikor felteszünk négy olyan kérdést, amelyekkel elég megbízhatóan kizárható vagy valószínűsíthető a koronavírus-fertőzés.”

A teljes cikk a Ma7.sk portálon olvasható.

Ezt már olvasta?

Címkék: egészségügy