Back to top

A gyerekek és a Covid. Hogyan lehet hozzájárulni a járvány elfojtásához az iskolákban?

Publikálva: 2021, szeptember 11 - 09:47
Alig egy hete kezdődött el az iskolákban az oktatás, és már több iskolai osztály karantén alatt van. A helyzet nagyon gyorsan romlik, főleg az alacsony átoltottságú járásokban, de a legmagasabb átoltottsággal rendelkező fővárosban is vannak már pozitív esetek. A helyzet kezd kicsit a tavaly őszire hasonlítani. Naponta mintegy 500 újabb megbetegedést jelentenek, és legalább 170 osztályt bezártak már. És ez a szám akár magasabb is lehet, miután csak az igazgatók 75 százaléka küldte el eddig a jelentést az oktatási tárcának.
A gyerekek és a Covid. Hogyan lehet hozzájárulni a járvány elfojtásához az iskolákban?

Sok szülő tisztában van azzal, hogy kockázatos reggelente iskolába küldeni a gyereket. Az iskolai szemafor szerint, ha egy osztályban akár egyetlen pozitív koronavírusos esetet észlelnek, többnyire az egész osztály otthoni online oktatásra áll át. Azt tudjuk, hogy hány gyereknél alakult ki immunitás az oltás után, azt azonban senki sem tudja, hány gyerek szerzett immunitás a vírus átvészelése után. Így azt sem tudjuk, mennyi a veszélyeztetett gyerek, azaz nem tudjuk a probléma nagyságát megbecsülni, ezáltal nem is tudunk arra felkészülni sem, írja a postoj.sk konzervatív portál.

A biztonságos iskola szabályai

Tény, hogy az iskolák ideális táptalajai a vírus terjedésének. Más országok tapasztalatai is azt mutatják, hogy a koronavírus legelőször a nyitott iskolákon süvített végig. Európában nálunk voltak a legtovább bezárva az iskolák, amiből az következik, hogy valószínűleg kevesebb gyerek találkoztak közülük a koronavírussal, ezért a gyermeknépesség immunitása, ami lassíthatná a vírus terjedését, szintén alacsonyabb lesz, mint másutt a világon.

Mivel fogékony a populációnk, az erősen fertőző delta-változat nagy valószínűséggel minden iskolában elő fog fordulni. Ma már a legveszélyeztetettebb csoportokat – az időseket és a betegeket – sokkal hatékonyabban meg tudjuk védeni – vakcinával.

Az a cél tehát, hogy ezt a hullámot a gyerekeknél valahogy tompítsuk, hogy ne legyen egyszerre sok kórházi ápolást igénylő súlyosabb eset, s hogy a gyerekek minél alacsonyabb fertőző dózisnak legyenek kitéve.

A maszkok és a reszpirátorok még mindig jó választás erre. A maszkok a delta-változat esetében is segítenek. A dupla pamutmaszkok akár a vírusrészecskék 51 százalékát is felfogják. A sebészeti maszkok pedig 8-szorosára csökkenthetik a vírus terjedését. És ha a maszk viselője meg is fertőződik, előnyt jelent, hogy a maszkon keresztülhatoló fertőző dózis jelentősen alacsonyabb, ami a fertőzés könnyű lefolyásának az előfeltétele. Fontos azonban, hogy a maszkok jól illeszkedjenek.

Minél többet tartózkodjunk a szabad levegőn

Továbbra is érvényes, hogy a vírus odakint nehezebben terjed. Ezért Szlovákia számára előnyös lenne, ha az iskolák folytatnák a kialakult tendenciát, és több tantárgyat is kint oktatnának. Gond nélkül kivitelezhető ez a tornaórán, de akár a biológiaórán, a munkára való nevelés órán vagy a zeneórákon is.

A légtértisztítók is hatékonyak lehetnek, a HEPA-szűrés (a magas hatékonyságú részecskeszűrés) például 65 százalékkal csökkenti a vírus terjedését.

De még ettől is jobb szolgálatot tesz a szellőztetés. A téli folyamatos szellőztetés akár 14-szeresére csökkentheti a vírusterhelést, de ha csak a szünetekben szellőztetünk, az csak 1,2-szeresére csökkenti azt.

A leghatékonyabbnak ezek kombinációja tűnik, tehát a folyamatos szellőztetés, a maszkviselés és a HEPA-szűrés, ez a kombináció akár 30-szorosára csökkentheti a vírusterhelést.

Miért nem kellene bezárni az iskolákat?

Valószínűleg senkinek nem kell bővebben magyarázni, hogy a bezárt iskolák milyen következményekkel járnak a gyermekek számára. A járvány idején számos tanulmány készült annak felmérésére, hogy mi történt valójában. 

Tudjuk, hogy romlott az oktatás minősége, a gyerekek gyengébben teljesítettek az oktatás során, sokan egyáltalán nem tanultak, vagy kimaradtak az iskolából.

De van ennek további vonzata is, véli a postoj.sk. Számos tanulmány szerint a gyermekek és a fiatalok 18-60 százalékánál jelentkeztek mentális problémák, a leggyakrabban a depresszió és a szorongás tünetei. Tény, hogy az iskola bezárása csökkenti a vírus terjedését a lakosság körében, de a szakértők jelenleg egyetértenek abban, hogy ez csak végső megoldásként alkalmazható a járvány elfojtása érdekében.

postoj.sk / ma7

Ezt már olvasta?

Cookies