Back to top

Fennállásának 70. jubileumát ünnepelte a Vámbéry Ármin Gimnázium

Publikálva: 2022, szeptember 8 - 19:08
Nagyszabású rendezvénnyel és az elmúlt évtizedeket bemutató kötettel emlékezett meg fennállásának 70. esztendejéről a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium.
Fennállásának 70. jubileumát ünnepelte a Vámbéry Ármin Gimnázium

„Színvonalas, évek óta jól működő és máig virágzó oktatási intézményként tekintek az iskolára. A Vámbéry Gimnázium több mint 70 éve biztosít megfelelő képzést Dunaszerdahely és környéke érdeklődő fiataljainak.

Ezt is bizonyítja az a közel hatezer végzettje, akik az életben kamatoztatták tudásukat és hozzájárultak régiónk fejlődéséhez”

– fogalmazott Jozef Viskupič megyeelnök, hozzátéve, hogy Nagyszombat megye is biztosított forrásokat az intézmény fejlesztéséhez – többek között a jubileumi ünnepség előtt is szabadtéri sportpályákat adtak át. 

Berényi József, Nagyszombat megye alispánja elsősorban a szülőknek köszönte meg, hogy a magyar gimnáziumba íratták gyermekeiket, illetve a tanulóknak, akik hozzáállásukkal építik magát az iskolát. „És ne feledjük el” – fogalmazott Berényi – „,hogy a gimnáziumi négy év a felnőtté válás négy éve is egyben”, s az ott megkötött barátságok, kapcsolatok jól kamatoztathatók az életben is.

„Azonban a pedagógusok nélkül nincs jó iskola, és itt a gimnáziumban is nagyon komoly munkát végeznek. Nem feledhetjük azt sem, hogy a pedagógus valójában önmagát adja át a tanítás során”

– emlékeztetett, hozzátéve, hogy ehhez a folyamathoz, munkához fenntartóként igyekeznek a dunaszerdahelyi járásból származó képviselőkkel együtt megteremteni a legjobb feltételeket a gimnáziumnak. 

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is köszöntötte egykori iskoláját, hálás szívvel visszagondolva hajdani alma materére. „70 év egy intézmény életében azt jelenti, hogy a gimnázium falai között számos generáció vált felnőtté. (...)

Én is csodás négy évet töltöttem a gimnázium falai között – 1981–85 között koptattam az iskola padjait”

– mondta, hozzátéve, hogy bár akkor másabb volt a politikai helyzet, az emberi kapcsolatok mégis mintha sokkal barátibbak és közvetlenebbek lettek volna a mainál. Leginkább

„az érettségi után tudatosítottuk, hogy tanáraink igyekezete nem volt öncélú, hanem arra sarkalltak bennünket, diákokat, hogy olyan felnőttekké váljunk, akik megállják a helyüket nem csak az egyetemi, hanem a nagybetűs élet minden területén”

– fogalmazott a polgármester, kiemelve, hogy több év elteltével is benne maradt emiatt a tanáraik iránt érzett mély tisztelet és megbecsülés. „Kívánom az intézmény számára a további több évtizedes sikeres működést, és olyan diákokat, akik tovább fogják örökíteni gimnáziumunk hírnevét” – zárta gondolatát Hájos Zoltán.

Valkai Anett igazgató elmondta, hogy

„minden kerek évforduló, kötődjön az kisebb vagy nagyobb közösséghez, eseményhez, megkülönböztetett figyelmet kap és érdemel. Az ünnep tükör: egyéni, intézményi és közösségi. (...) 1951 meghatározó év volt városunk és az egész Csallóköz életében: megnyitotta kapuit a dunaszerdahelyi Általános Műveltséget Nyújtó Középiskola, a későbbi Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Gimnázium.”

Az igazgató visszatekintett az 1938-as dunaszerdahelyi magyar gimnázium megalapítására, amelyet, mint mondta, jogelődjüknek tekintenek. Valkai szerint

„kiemelten fontos, hogy a felnövekvő generáció saját anyanyelvén tanuljon, és büszkén vállalja magyarságát, mert a jövőnk záloga a szülőföldjén boldogulni tudó magyar fiatalság”

– emelte ki. 

„Köszönöm kollégáimnak, hogy megőrizték a hivatásukba vetett hitet. (...) Meggyőződésünk, hogy az iskola mindenkor érték- és kultúrateremtő intézmény. Hisszük, hogy a gyermekeket, a fiatalokat biztatni kell, hogy egészségesen fejlődjenek, és iskolánkban igyekszünk biztonságot nyújtó érzelmi környezetet teremteni számukra képességeik szabad kibontakoztatásához”

– mutatott rá Valkai Anett. 

Az ünneplő iskolát köszöntötte még a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke, Fekete Irén is, aki az egykori és a jelenlegi pedagógus gárda érdemeit emelte ki, majd jutalmazta meg oklevelekkel a nyugalmazott pedagógusokat.

A meghívott vendégek között jelen volt számos megyei képviselő, városi hivatalnok és intézményvezető is. Az ünnepi műsorban Horváth Sophia Zina, Vass Virág, Molnár Márta, Gáspár Kata, Nagy Viki, Kovács Anna, Kovács Máté, Cződör Krisztina, Szalay Péter, Vajda Rebeka, Vajda Dávid, Leczkési László, Baffi Boglárka és Kázmér Máté működött közre. 

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies