Back to top

Faültetés az Esterházy-emléknapon

Publikálva: 2019, november 25 - 10:00
A Pázmaneum Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját november 25-én (hétfőn), az Esterházy János emléknap keretén belül szervezett programjaira, köztük az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János c. film bemutatására.
Faültetés az Esterházy-emléknapon

Aznap a Pázmaneum Polgári Társulás is csatlakozik Dunaszerdahely város önkormányzata által indított „Ültess fát a jövőért!” elnevezésű faültetési programhoz.

Így az Esterházy János Emléknap keretén belül, 16 órakor a Kortárs Magyar Galériának helyet adó Vermes-villa kertjében ültetik el a társulás tagjai azt a nagy törzskörméretű gyertyán (Carpinus betulus) fát, amelyet Isten szolgája, Esterházy János felvidéki mártírpolitikus emlékére ajándékoznak a városnak.

Az esemény után a már meghirdetett program folytatódik koszorúzással a Fő utcai Esterházy domborműnél 16:45-kor, majd 17 órakor szentmisére kerül sor a Szent György-plébániatemplomban. Este 18 órakor pedig az Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János c. film bemutatására a Vermes-villában.

Az emléknap programja a következő:

16:00 Faültetés a Vermes-villa kertjében

16:45 Koszorúzás a Fő utcai Esterházy domborműnél

17:00 Ünnepi szentmise a római katolikus Szent György-plébániatemplomban

18:00 Filmbemutató és találkozás a rendezőkkel a Vermes-villában. Út a végtelenbe – Isten szolgája, Esterházy János

_______________________

Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György, a régió ismert televíziós műsorkészítői, a Hirek.sk munkatársai az Esterházy-kereszt-út felszentelése óta, és 2012-től minden eseményt dokumentáltak, ami Esterházyhoz köthető és Alsóbodokon történt. A dokumentumfilm bemutatja a nézőknek Esterházy János politikai pályafutását, meghurcoltatását, börtönkálváriáját, és végakaratának teljesítését, amikor jelképes hamvait elhelyezik az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában. Egyben emléket állít Paulisz Boldizsárnak, a kápolna építőjének, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont létrehozójának. Esterházy János a szülőföldön való maradás és boldogulás példaképe, aki vállalta a meghurcoltatást, a mártírhalált. Keresztényi magatartása példaként szolgál a felvidéki magyarság számára.

Az emléknapra szeretettel várják!

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies