Back to top

Erre figyeljen, ha változtatott egészségbiztosítóján!

Publikálva: 2019, január 6 - 11:37
Aki tavaly kérvényezte egészségbiztosítója megváltoztatását, 2019. január 1-től vált az új biztosító tagjává. Az átjelentkezés még egy fontos kötelezettséggel jár, amire már csak az utolsó napok állnak rendelkezésre.
Erre figyeljen, ha változtatott egészségbiztosítóján!

Az egészségbiztosító megváltoztatását kezdeményezni minden állampolgárnak szeptember végéig volt lehetősége. Ha beadott kérvényt az egészségbiztosító megváltoztatásával kapcsolatban, akkor most erről értesítenie kell munkaadóját. A biztosított egyén, aki egészségbiztosítót váltott, köteles a változtatásról munkaadóját nyolc napon belül értesíteni. Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy 2019. január 8-ig kell eleget tenni ezen kötelezettségnek, mondta Andrea Pivarčová, az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal szóvivője.

Munkaadónak ez az információ nagyon fontos, hogy tudja, hova küldje a biztosított személy egészségbiztosítási járulékát. Abban az esetben, ha valakinek több munkaadója is van, köteles a változtatásról valamennyi munkaadóját informálni. A kötelesség elmulasztása esetén az Egészségügyi Felügyelet 331 euróig büntetheti azt az egyént, aki nem tett eleget feladatának.

A múltban le kellett adni az öreg egészségbiztosítási igazolványt, ez ma már nincs érvényben. Az új igazolványt automatikusan el kellett küldenie az egészségbiztosítónak még decemberben. A változtatást már nem kell bejelenteni az általános orvosának sem. A vállalkozók az új egészségbiztosítójuknak kötelesek bejelenteni az egészségbiztosítás összegét. Egészségbiztosítót váltani évente egyszer lehet, szeptember 30-ig. Tavaly ezt 130 ezer ember használta ki. Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou) információja alapján a legtöbb ügyfelet, mintegy 30 ezret, a magán Bizalom (Dôvera) biztosító szerezte, kb. 8 ezer biztosítottal gyarapodott az Union ZP és a legtöbb veszteséget az állami Általános Egészségbiztosító (Všeobecná zdravotná poisťovňa) könyvelhette el, kb. 39 ezer ügyfelét vesztette el.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies