Back to top

Emlékkiállítás és Antilogika

Publikálva: 2017, február 11 - 15:14
A Vermes-villában pénteken kettős kiállításmegnyitóval indította a 2017-es évet a Kortárs Magyar Galéria.
Bertók István elragadó zongorajátékával alapozta meg a megnyitók hangulatát, majd Iván Péter, a KMG vezetője üdvözölte a vendégeket. Külön köszöntötte Dunaszerdahely város alpolgármesterét, Dr. Horváth Zoltánt, Karaffa Attilát, a Nemzetközi Kapcsolatok és Kulturális Bizottság elnökét, Bugár György városi képviselőt, Almási Róbert festőművészt, a kuratórium alelnökét, illetve a Rákóczy Gizella kiállítás kurátorát, N. Mészáros Júlia művészettörténészt.
N. Mészáros Júlia röviden bemutatta a két éve elhunyt Rákóczy Gizella festőművész életét, akinek művészetét a kozmikus világ és az emberi civilizáció, a kultúra, a létezés, valamint a szín, a fény és a mozgás, ennek megfelelően a tér és az idő szoros összefüggéseinek, kozmikus és emberi vetületeinek kutatása töltötte ki. Méltatásában kiemelte, hogy az 1970-es évek végétől a művésznő kiemelkedően fontos életművet hozott létre, ennek az életműnek a válogatását tekinthetik meg a látogatók a mostani kiállítás alkalmával. Záró gondolatként Dietfried Gerhardus-t idézte: „A művészeti képződményeknek — bármilyen jellegűek legyenek is — van egy közös tulajdonságuk: azok közé a tárgyak közé tartoznak, amelyek mint mesterséges tárgyak ’jelentenek valamit’, ’vonatkoznak valamire’, ’(fel)mutatnak valamit’, ’hivatkoznak valamire’; a képek, illetve képalkotások a ’valamiről szólás’ sokféle lehetőségét hordozzák.”
A galéria vezetője ezután az emeleti kiállítóterembe invitálta a látogatókat, mivel ott a Vajda Lajos Stúdió: Antilogika című kiállításának megnyitója vette kezdetét. A nem szokványos megnyitón Szolnoki József és Ivan Buharov preformance-át élvezhette a közönség, melynek részeként Szenes Iván: Klikkelj rám! című 21. századi slágere is elhangzott, sajátos értelmezésben. 
Rákóczy Gizella emlékkiállítása és a Vajda Lajos Stúdió videoinstallációi március 3-ig tekinthetők meg ingyenesen a Vermes-villában.
A megnyitón készült felvételeket Képgalériánkban tekinthetik meg.

Ezt már olvasta?

Cookies