Back to top

Emlékezés Marák Róbertre

Publikálva: 2024, február 22 - 12:44
Megrendüléssel olvastuk a hírt, hogy Marák Róbert, a Közös Igazgatású Szakközépiskola – Szabó Gyula 21 egykori tanára február 18-án elhunyt. Rá emlékezik kollégája.
Emlékezés Marák Róbertre

Megrendüléssel hallottuk a hírt, hogy Ing. Marák Róbert, volt tanárkollégánk, aki a hajdani dunaszerdahelyi leányszakközépiskolának több mint húsz évig volt közgazdasági tantárgyakból oktatója, 2024. február 18-án elhunyt. 

Marák Róbert Újvárból származott, majd Dunaszerdahelyen telepedett le – idővel felesége, Jolika visszakapott családi fészkében találtak idillikus otthonra.

Mi még abból az időből ismerhettük, amikor a dunaszerdahelyi Ister vállalat vezető közgazdásza, később igazgatóhelyettese lett. A szakmunkásképzésért is felelős igazgatóhelyettessel az 1990-es években a Szakmunkásképző Intézet napi szintű kapcsolatban állt, hiszen abban az időben az Ister vállalathoz tartozott a dunaszerdahelyi Szakmunkásképző, a szakképzés nagy része is az Ister műhelyeiben folyt.

Marák Róbert higgadtsága, korrektsége, szolidaritása a szakmunkástanulókkal szemben, nagy mértékben hozzájárult a színvonalas szakmunkásképzés megvalósításához. Az Ister saját és kihelyezett műhelyeiben már abban időben a napjainkban kezdeményezett duális képzést alkalmazta.

Leperegnek előttem azok a heti rendszerességgel tartott szakmai megbeszélések, amelyekre Marák Roberttel került sor kis irodájában. Azonban az élet produkál meglepetéseket, ki hitte volna, hogy a jól müködő Ister megszűnik, s vele együtt nem csak a több száz ún. isteres tanuló munkahelye, de Marák Róberté is.

Sosem felejtem azt a vasárnapot, amikor felkeresett, hogy szeretne tanítani az iskolában. Így lettünk tanárkollégák.

Több mint ötven évesen elvégezte az előírt pedagógiai képzést, s attól kezdve érettségire készítette fel és érettségiztette a leányszakközépiskola sok-sok tanulóját. Még nyugdíjba vonulása után is vállalt néhány órát.  Azután maradtak a rendszeres, egymásnak küldött üzenetek – most pedig megjelent az utolsó hír róla, a szavatartó, egyenes, a közösség által elismert tanárkollégáról, a szeretett barátról.

Már messze jár, de emlékét nem csak tanárkollégái, volt diákjai őrzik meg tisztelettel, hanem szerető felesége, Jolika is családjával, akikre nagyon büszke volt.

Marák Róbert végső búcsúztatása 2024. február 21-én, 14.00 órakor volt az ollétejedi temető ravalatalozójában. 

Béke poraira!

Molnár Ilona

Ezt már olvasta?

Címkék: elhunyt
Cookies