Back to top

Emelkedik a gyakorlattal és végzettséggel rendelkező nővérek bére

Publikálva: 2017, december 7 - 09:40
A jövő év júliustól a magasabb végzettséggel és legalább 5 gyakorlattal rendelkező egészségügyi nővérek bére emelkedni fog, áll abban a törvénymódosító javaslatban, amit a parlament egészségügyi bizottsága december 6-án szavazott meg.
Emelkedik a gyakorlattal és végzettséggel rendelkező nővérek bére

A tervezett béremelés a másodfokú ápolói képesítéssel rendelkező alkalmazottakat fogja érinteni. Legkevesebb az előző két év szlovákiai havi átlagkereset 1,00-szorosáról beszélhetünk, ami a jelenlegi állapothoz képest 20 százalékos béremelést jelent. Tomáš Drucker (Smeru-SD), egészségügy miniszter becslése szerint, az intézkedés mintegy 2 ezer nővért érinthet.

„Erősíteni szeretnénk az egy életen át tartó foglalkozási modellt, hogy a nővérek a rendszerben maradjanak, és az eredményeik szerinti jutalmazásban részesüljenek, azért hogy több év gyakorlattal, és nagyobb hatáskörökkel dolgoznak"- magyarázta az egészségügyi tárca vezetője, hozzátéve, hogy a jelenlegi rendszerben ez egy meglévő hiányosságot pótolna.

„A nővérek magasabb szintű végzettséget szereznek, ami megteremti a lehetőségét további műveletek ellátására a gyakorlatban, ami egyúttal magasabb felelősséggel is jár, s ennek meg kell jelennie a nővérek bérezésében is" – olvasható a munkaanyagban.

A nővérek szakmai kamarája örömét fejezte ki, hogy a „minisztérium gondol rájuk". Egyelőre azonban még nem tudják, hogy a jóváhagyott koefficiens elégséges lesz-e, ezért azt átszámolják, s csak ezután mondanak véleményt a tervezetről. „Az igazsághoz tartozik, hogy mi magasabbat javasoltunk" – közölte Milan Laurinc, a Szlovákiai Egészségügyi nővérek és Szülész asszisztensek Kamarájának részéről.

A minisztérium a szakmai szervezetekkel közösen az egészségügyi nővérek hatáskörének módosítását készíti elő, azokat dolgozókat tervezik erősíteni, akik szakmai végzettséggel és megfelelő gyakorlattal rendelkeznek. A módosítást követően az egészségügyi nővéreket 3 csoportba sorolnák majd, az alap nővér (az alapellátást biztosítása), a specializált nővér és a haladó gyakorlattal rendelkező nővér kategóriájába. A besorolásuk és a hatáskörüktől, az elért végzettségüktől és a megszerzett gyakorlattól függ majd.

Ugyan konkrét javaslatot a hatásköröket illetően még nem terjesztett be az egészségügyi minisztérium, a tervek szerint azonban a jövő év folyamán már a gyakorlatban is alkalmazni kívánják a kidolgozás alatt lévő anyagot.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?