Back to top

Előre menekülünk, ezért folyamatosan fejlesztünk

Publikálva: 2018, november 6 - 06:37
A dunaszerdahelyi Thermalpark városunk egyik, a bővebb régióban is ismert és látogatott üdülőközpontja. Az utóbbi években egyre nő látogatottsága, ennek köszönhetően pedig bevételei is. Somogyi Gábortól, a Thermalpark igazgatójától érdeklődtünk a siker titkáról.

- Sikertörténetnek nevezhetnénk a Thermalpark utóbbi éveinek működését, hiszen a számokat látva évről évre növekszik a fürdő bevétele. Minek köszönhető ez: a kedvező időjárásnak, a megfelelően célzott reklámnak, netán más oka van?

- Valóban sikeresnek mondható a Thermalpark működése, az utóbbi időszakban egyre magasabb bevétellel tudtuk zárni az évet. A tíz évvel ezelőtti 765 ezerről (a 2009-es éves bevétel) mára 4 millió euró környékére emelkedett az éves bevétel. A látogatók számának emelkedése a végbevitt fejlesztések jogosságát is igazolja, hiszen amint valamilyen új dolgot vezettünk be, annak a következő időszakban éreztük a pozitív hatását - mind látogatottsági, mind pedig anyagi szempontból. Nem lehet azonban egyetlen mondattal leírni, egyetlen okkal megmagyarázni az eddigi sikereket. Több tényező együtthatásának következtében tudunk megfelelően fejlődni, gazdálkodni. Mindehhez tudni kell, hogy a dunaszerdahelyi fürdő bevétele, ahogy szolgáltatásai is alapvetően három lábon állnak: egyrészt van maga a fürdő, másrészt az elszállásolási lehetőségek, harmadrészt pedig a gasztro szolgáltatások. A fürdő esetében nagy lépés volt a 2010-es évben a kibővített fedett rész megnyitása, ekkor nagyot ugrott a bevétel. Azért még mindig érezhető a különbség a sok látogatót vonzó nyári időszak - július, augusztus, az átmeneti időszak, azaz június és szeptember, valamint az év többi hónapja közt. Régen a fürdő hozta a bevétel 2/3-át, de amióta átadtuk a megújult hotelt, ez az arány egyre inkább tolódik a szállás irányába. Ha a szállás kihasználtságot sikerül az átmeneti időszakban is magasan tartani, akkor ebben az időszakban meg tudja haladni akár a fürdőből származó bevételt is. Mi természetesen arra törekszünk, hogy minőségben és mennyiségben is egyre jobb szállást, közben pedig minőségi fürdő és egyéb, kiegészítő szolgáltatást (például wellnes, szaunavilág, attrakciók) tudjunk nyújtani. Összességében el tudom mondani, hogy az elmúlt évben 16,5%-ot nőtt a bevétel, ami komoly mértékben köszönhető az új szálloda első fél éves működésének.

- Mennyire lehet összehasonlítani az elérhető távolságban lévő fürdőkkel az árakat, a minőséget?

- A nyár előtti időszakban több nagyobb hazai újság is készít egy alapvetően ár alapú, országos szintű felmérést - nem lehet persze összehasonlítani a nem komplett szolgáltatással működő fürdőket, vagy a sokkal magasabban felszerelt fürdőparkokat - az utóbbi években kategóriánkban az árversenyt szinte kivétel nélkül mi nyerjük, mi vagyunk a legolcsóbbak. Ami számomra külön öröm, hogy az utóbbi időszakban néhányszor a minőségi versenyt is sikerült megnyernünk. Az, hogy országos szinten hatodik-hetedik listás helyezést érünk el, az alapvetően a látogatottságnak és a bevételnek köszönhető. Ez az adat nem a vendégek elégedettségét jelenti, de valahol azt is visszaigazolja, hiszen nem lenne ekkora a látogatottságunk, ha nem lennének elégedettek, és nem térnének vissza a vendégek.

Néhány gondolat a fejlesztésekről a képek alatt.

- Terveznek-e a közeljövőben valamilyen komolyabb fejlesztést?

- Igen, a jövő évre több, már előkészített projektünk van. Azt azonban tudni kell, hogy bármilyen fejlesztést komoly, sokszor évekig tartó előkészítő fázis előzi meg. Csak példaként hoznám fel a tavaly megújult hotelt. Ennek az ötlete már körülbelül öt éve fogalmazódott meg.

A közeljövőben indul egy már jóváhagyott projekt, a nagy úszómedence teljes átépítése. Mondanom sem kell, hogy ez az ötlet sem tegnap született, de most jött el az ideje, hogy az idén 45 éves fürdő egyik első medencéje teljesen megújuljon. Nem szeretném részletekkel untatni az olvasót, de a megújulás lényege, az igazi hozadéka, hogy az eddig feltöltős üzemmódról recirkulációsra térünk át. Ez a látvány mellett azért is fontos, mert így sokkal jobban be tudjuk majd állítani a víz hőmérsékletét és a vegyszerezését is. Ráadásul strukturálisan is változik majd üdülőközpontunk legnagyobb medencéje. A medence közvetlen környékét is átalakítjuk, hogy magasabb színvonalat tudjunk nyújtani a látogatóknak. Célunk, hogy tetszetős legyen, de egyben praktikus is. Csak magasabb minőséggel lehet magasabb bevételt produkálni.

Van egy tóparti projekt is, amin szintén elkezdünk hamarosan dolgozni. Ennek során egyrészt kulturáltabbá szeretnénk tenni a tópartot, másrészt a tóparti pihenőfelületet is szebbé tesszük, miközben kulturális rendezvényhelyszínt is ki tudunk alakítani itt. A tó egy elrekesztett részét pedig úszásra alkalmassá tennénk. Hosszú távon azt szeretnénk elérni, hogy ez egy látványos, kikapcsolódásra alkalmas, ugyanakkor jól működő, természetes tó legyen - halakkal, növényekkel.

- Mire alapozzák a jövőbeli fejlesztéseket?

- Többé-kevésbé sikerült „belőni”, hogy mit is szeretnének a vendégek, mire vevő a piac, mi az, ami megvalósítható a rendelkezésre álló keretek közt. Ahogy már korábban is említettem, folyamatosan tervezünk előre, mert minden fejlesztésnek van egy átfutási szakasza. Nem szeretnék nagyon előre szaladni, és az összes ötletet biztos fejlesztési jövőképként felvázolni, mert mindig az adott helyzetnek megfelelő, lépésről lépésre haladó fejlesztésnek vagyok a híve. A fürdő eredményei magukért beszélnek, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a beruházások egy jelentős részét saját forrásból tudjuk finanszírozni, ugyanakkor a bank is szívesen áll mellénk, mert látják a folyamatos fejlődést, látják, hogy van értelme és eredménye a befektetésnek. Az elengedhetetlen infrastrukturális fejlesztések már megtörténtek, ezután lesz csak igazán újszerű és látványos a fürdő fejlődése. A mai, nem könnyű gazdasági helyzetben úgy tudunk eredményeket elérni, hogy előre menekülünk, fejlesztésekkel tesszük vonzóbbá, ennélfogva gazdaságilag nyereségessé a Thermalparkot.

Ezt már olvasta?

Címkék: Thermalpark
Cookies