Back to top

Elkapta a koronavírust? Így kúrálja magát otthon!

Publikálva: 2021, február 11 - 13:14
Napról napra egyre többen fertőződnek meg koronavírussal, lassan már szinte minden családban felüti a fejét a betegség. Szerencsére az esetek nagy része enyhe lefolyású, hasonló az influenzához és gyógyítása, otthoni kezelése is hasonló. Kimondottan a COVID-19 gyógyítására vény nélkül gyógyszer nem kapható. Viszont számos szabadon megvásárolható patikaszer van, ami enyhíti a tüneteket és segíthet a gyógyulásban.
Elkapta a koronavírust? Így kúrálja magát otthon!

A gyógyítás alfája a C-és D-vitamin, valamint a cinkbevitel. Ezek nagyban erősítik az immunrendszert, ezért ajánlott szedésük az év legnagyobb részlében, de ősztől tavaszig mindenképp. Betegség idején az adagolás a többszörösére is emelhető.

Aki tüneteket észlel magán annak ajánlott a könnyű, egészséges étrend, a megemelt folyadékbevitel, láz esetén az ágynyugalom. Emésztési gondok, mint amilyen a hányás vagy a hasmenés, esetén érdemes az orvossal konzultálni arról, hogyan és mivel lehetne pótolni az elvesztett tápanyagokat. Fontos a rendszeres szellőztetés is.

Az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán tette közzé, a Szlovák Gyógyszerészek Kamarája elnökének, Ondrej Sukeľnek a jó tanácsait a koronavírus otthoni kezelésére.

 

Láz és fájdalom

Vény nélkül több olyan gyógyszer is kapható, amivel enyhíthetünk ezeken a kellemetlen tüneteken.

Paracetamol, ibuprofen és acetilszalicilsav tartalmú patikaszerek lehetnek segítségünkre. Magas láz esetén a langyos vizes zuhany is nagyon hatásos lehet.

A paracetamolnak ugyan nincs gyulladásgátló hatása, a többi említett hatóanyagnak viszont igen. Egyes tanulmányok szerint hatékonynak bizonyulnak a fertőzés korai szakaszában, képesek fékezni a gyulladásos folyamatot, megakadályozni a szövődmények kialakulását és javítani a beteg prognózisát.

Nagyon fontos a megfelelő adagolás, gyakran túl keveset vesznek be belőlük a betegek, ezért marad el a várt hatás.

Néha több gyógyszer felesleges kombinálása is előfordul. Mielőtt a gyógyszerért nyúlunk, alaposan olvassuk át használati útmutatót és annak megfelelően alkalmazzuk.

 

Köhögés

Még mielőtt a tünetek eluralkodnak rajtunk, érdemes ambroxol vagy bromhhexin tartalmú gyógyszereket bevetni, amelyek segítik a hurut cseppfolyósítását és annak felköhögését.

Laboratóriumi körülmények között bizonyították azt is, hogy képesek fékezni a vírus sejtekbe jutását, de ezt hatást egyelőre még tovább kell vizsgálni.

Kínzó száraz köhögés esetén, ami a COVID-19 egyik legjellegzetesebb tünete, köhögéscsillapítók után kell nyúlni, de a kísérletek azt mutatják, hogy a gyakran használt dextrometrofán tartalmú készítmények ronthatják a fertőzés lefolyását. Érdemes ezért más hatóanyagú szert kérni a patikában.

 

Torokfájás

Több helyileg ható gyógyszer közül is választhatunk, melyek különböző kiszerelésben – köptetők, spray-ek, rágótabletták – kaphatók. Ezek fertőtlenítő anyagokat és helyi fájdalomcsillapítókat tartalmaznak. Használatuk után nem csupán a torokfájdalom csökken, hanem a fertőzőképesség is.

Még mielőtt bármilyen gyógyszert megvásárolnánk, kérjük ki a patikusok véleményét, mert ők azok, akik a legjobban tudják, milyen készítményekkel tudjuk segíteni szervezetünket a fertőzés legyőzésében.

Nagyon fontos, hogyha légzési problémáink vannak, ha nem tudunk levegőt venni, levegő után kapkodunk hívjuk a 155-ös telefonszámot. Tüdőgyulladásra utalhat az is, ha a lázat 3-4 nap után sem tudjuk levinni és 39 fok körül alakul. Ilyenkor ne késlekedjünk, hívjunk mentőt! 

Forrás: ma7 / cas.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: koronavírus