Back to top

Elhunyt Héger Károly

Publikálva: 2024, január 14 - 20:50
Életének 92. évében elhunyt Dunaszerdahely város Pro Urbe díjasa, Héger Károly népművelő, a Dunaszerdahelyi Regionális Népművelési Központ egykori igazgatója.
Elhunyt Héger Károly

Pozsonyban jelen volt az országos Csemadok megalapításánál, majd sikeres munkásságát Dunaszerdahelyen folytatta a Regionális Népművelési Központ igazgatójaként. Ezt a tisztséget 1973-tól 1994-ig töltötte be.

Számos máig működő kulturális rendezvény és művészeti szervezet alapítója volt. Vezetése alatt erősödött a művészeti tevékenység, különös tekintettel a magyar nemzeti kultúra fejlesztésére.

Igazgatósága évei alatt minőségi rendezvények születtek, mint például a Duna Menti Tavasz, a szlovákiai magyar gyermek báb- és színjátszó fesztivál.

Útjára indította a Csallóközi Dal- és Táncegyüttest, a Csallóközi Kulturális Napokat, a Csallóköz gyümölcsei címet viselő versenyt és kiállítást, vezetésével a központ számos képzőművészeti tábort, versenyt, kiállítást rendezett. Megalakult többek között a csillagászati osztály, a képzőművészek és fotósok klubja. A dunaszerdahelyi népművelési központ akkoriban közel 100 alkalmazottal bírt, köztük többen a környező falvak és városok népművelői voltak. A központ saját nyomdával rendelkezett, számtalan kétnyelvű szakmódszertani kiadványt adott ki.

Héger Károly 1971-ben megkapta a „Kultúra Érdemes Dolgozója” kitüntető címet a Csehszlovák Szocialista Köztársaságban a magyar kultúra fejlesztésében elért rendkívüli eredményeiért. 1980-ban ismét elnyerte a „Kultúra Megérdemelt Dolgozója” kitüntető címet, ezúttal a kulturális és népművelő tevékenységben elért rendkívüli eredményeiért. 2012-ben a Csemadok életműdíját vehette át. 2012 májusában a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat Elnökének Emlékérmét, Dunaszerdahelyen pedig Polgármesteri Díjat vehetett át.

Életműve, munkássága városunk, de egész Szlovákia kulturális élete számára maradandó értékkel bír - írták a Pro Urbe díj méltatásában.

Tisztelet emlékének!

Ezt már olvasta?

Címkék: Pro Urbe-díj
Cookies