Back to top

Egy mesés este Andersen emlékére

Publikálva: 2016, április 3 - 20:35
Az idén tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Egy este Andersennel című könyvtár-népszerűsítő programot a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtárban.

A nagy dán meseíró, Hans Christian Andersen születésnapját, április 2-át 1967-től, mint a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját ünneplik. Két Uherské Hradiště-i könyvtárosnő ötlete alapján pedig 2000-től tartanak esti olvasást és közös szórakozást a gyerekeknek/gyerekekkel Éjszaka Andersennel címmel. A program célja, hogy becsábítsák a gyerekeket a könyvek birodalmába, megszerettessék velük a könyveket, az olvasást, a könyvtárlátogatást. Ebbe a népszerűsítő programba Csehország mellett fokozatosan bekapcsolódott Ausztria, Lengyelország, Németország, Szlovénia és Szlovákia is. Szlovákiában az idén 235 iskolában és könyvtárban találkoztak a mesekedvelők, mintegy 10 ezer gyermek élvezte az esti könyvtáras élményt.
Ezen program keretében a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár minden évben megszólít egy-egy iskolát, magyart és szlovákot egyaránt, így adva lehetőséget a részvételre. Az idén a Vámbéry Ármin, a Szabó Gyula és a Smetana ligeti alapiskolák kisdiákjai vettek részt az esti programban. Ez az esemény ugyanis nemcsak mesehallgatásról szól, hanem közös programról, melynek aktív részesei a gyerkőcök is.
A megnyitó után Csiba Mátyás, Navrátil Alexe, Zora Farkašová és Robert Új mondott el egy-egy verset, történetet. Ezután kettévált a gyereksereg, és a könyvtár gyermek illetve felnőtt részlegén tették le könyvmoly esküjüket a magyarok és a szlovákok egyaránt. Az idei est központi témája Andersen kis hableánya volt, ezért kagylós könyvmoly-igazolványban részesültek a gyerekek, valamint ezt a mesét hallgathatták meg Fehér Anna, illetve Marta Čermáková előadásában. A szlovák gyerekek Mária Vrkoslavová-Ševčíková írónővel, és kutyusával is találkoztak, amely az írónő központi mesefigurája, míg a magyarokat Ágh Erzsébet, a pozsonyeperjesi Ugri Bugri bábcsoport vezetője ismertette meg a bábok fajtáival, illetve adták elő közösen a Kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjátékot. A finom vacsora elfogyasztása után Böde Péter vándormeseíró, illetve Pőtz Ildikó óvodapedagógus tartott közös foglalkozást a gyerekekkel.
A képek is igazolják, hogy jó szórakozás volt, amely egyben tanított is. Tanított a könyv és az olvasás szeretetére, a közös, értékes időtöltésre. Tekintsék meg teljes Képgalériánkat is.

Ezt már olvasta?

Cookies