Back to top

A dunaszerdahelyi kórházban tavaly 900 gyermek született

Publikálva: 2020, január 24 - 10:51
A Svet zdravia által működtetett dunaszerdahelyi kórházban a tavalyi évben 925 szülést vezettek le, ami az elmúlt öt alatt a legmagasabb születési szám.
A dunaszerdahelyi kórházban tavaly 900 gyermek született

A legtöbb szülésre a márciusi, augusztusi, szeptemberi hónapban került sor. A dunaszerdahelyi kórházban csak valamivel több fiú született, mint lány és négy anyuka hozott a világra ikreket.

A szülők által választott leggyakoribb lánynevek közé tartozott a Sofia, Anna, Zoé és Zsófia. A fiúnevek közül a ranglistát a Dávid, Noel, Bence és Olivér vezetik. Tavaly 472 fiú és 457 lány született kórházunkban.

Az anyukáknak az apukákkal együtt lehetőségük nyílik részt venni a dunaszerdahelyi kórház szülésfelkészítő tanácsadásán. Így nem érheti őket meglepetés a terhesség, később a szülés és ezt követően az újszülött ellátása során sem. Gyakorlati tapasztalatokkal lesznek gazdagabbak és megismerkednek az ottani környezettel és a személyzettel

Tavaly ezen már 145 kismama vett részt, ami 51-el több, mint 2018-ban volt. Mód van arra is, hogy az egészségügyi személyzettel együttműködve személyre szabottan megtervezzék a szülést. Ezt a lehetőséget 2019-ben 35 kismama használta ki.

A Svet zdravia által működtett bababarát kórház nőgyógyászati és szülészeti osztályán nyílt napokat is szerveznek a jövendő édesanyák számára, valamint szoptatási tanácsadási napot is tartanak. Mindkét esemény azt szolgálja, hogy az érintettek választ kaphassanak felmerülő kérdéseikre és megismerkedhessenek a kórházi környezettel. A szülészet az édesanyáknak gyermekük láblenyomatával kedveskedik és szükség esetén légzésfigyelő készüléket is kölcsönöz, hogy otthon is figyelni tudják a picit.

A dunaszerdahelyi szülészet tavaly egy szakmai értékelésen, mely a Health Policy Institute (HPI) és a rodinka.sk portál szervezésében készült, az első helyen végzett Nagyszombat megye szülészetei között, amivel megőrizte 2018-as vezető helyét.

Forrás: ProCare és Svet zdravia

Ezt már olvasta?

Cookies