Back to top

A dunaszerdahelyi kórházban is elindult a vérplazmavétel

Publikálva: 2022, november 10 - 11:59
Annak ellenére, hogy Szlovákiában sok beteg szorul olyan készítményekre, melyek előállításához vérplazmára van szükség, csupán az idén kezdődhetett el annak célzott gyűjtése. A Svet zdravia dunaszerdahelyi kórháza a társaság harmadik olyan kórháza, amelyben a véradás mellett a vérplazma levételére is esély nyílott. A társaság szerdán jelentette be hivatalosan a hematológiai-transzfúziós osztályon elindult lehetőséget.
A dunaszerdahelyi kórházban is elindult a vérplazmavétel

A hivatalos sajtótájékoztatón Radoslav Čuha, a Svet zdravia társaság vezérigazgatója nagy örömmel jelentette be, hogy az idén tavasszal a nagymihályi, majd két héttel ezelőtt a galántai, most pedig a dunaszerdahelyi kórház lett felkészítve a vérplazma célzott vételére.

Ez azért is különleges lehetőség, mert a vérplazmát eddig csak a véradás után tudták kinyerni a vérből, azt is csupán kisebb mennyiségben. Ráadásul, mivel a vérplazma sokkal gyorsabban termelődik az ember szervezetében, mint a vér, évente közel 10 litert adományozhat egy-egy véradó.

A vérplazma fontos gyógyszerek gyártására használható: onkológiai, neurológiai, immunrendszeri betegségek gyógyítására használható gyógyszerek készíthetők belőle. Szlovákiában jelenleg mintegy 3 ezer beteg szorul rá olyan gyógyszerre, amelynek alapanyaga a vérplazma – tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Bock Sylvia, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója kiemelte, a közelmúltig a nemzeti vértranzfúziós szolgálat munkatársai gyűjtötték a vért a kórházban, majd a kórház tőlük vásárolhatta vissza a vérkészítményeket. Miután a kórház berkeiben létrejött a hematológiai-transzfúziós osztály – melyben hatalmas szerepe van Fekete László főorvosnak és Horváth Andrea főnővérnek –, tudja gazdaságosabban és a szükséges vérmennyiségben is kielégítőbben végezni munkáját a kórház. A több, mint 70 ezer eurós befektetés mellett a kórház személyzete munkájára is szükség volt ahhoz, hogy eljussanak erre a pontra, amelyért köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a projekt sikeréhez.

Fekete László, az osztály főorvosa a véradás mellett a vérplazmavétel fontosságát emelte ki, hozzátéve, hogy elindult a véradásra és vérplazmavételre az online jelentkezési lehetőség a www.darujemplazmu.sk és a www.darujemkrv.sk oldalakon, ezzel egyidejűleg a vételek eddigi időpontjait is kiszélesítették: véradásra kedden és szerdán 7.00 és 11.00 óra, valamint pénteken 7.00 és 10.00 óra közt, vérplazmavételre pedig kedden és szerdán 11.30 és 13.30 óra, valamint csütörtökön 8.00 és 13.00 óra közt van lehetőség.

Rajzák Edit, a gyermekosztály főorvosa az osztálya tapasztalatai alapján mondta el, mekkora szükség van a vérplazmából készült gyógyszerekre, Lucia Bodor, az Elsődleges Immunhiányos Betegek Szövetségének elnöke pedig szavait megerősítve emlékeztetett rá, milyen nagy segítség a dunaszerdahelyi kórházban is elindult lehetőség.

A vérplazmavétel fontosságát hangsúlyozzák helyi ismert sportolók is. A jó ügy mellé állt nagykövetként Buchinger Iván, MMA-harcos, valamint a HC DAC kézilabdázója, Erika Rajnohová is.

A dunaszerdahelyi kórház továbbra is vár minden 18-60 közti egészséges férfit és nőt, akik vérükkel szeretnének segíteni másokon.

-rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies