Back to top

Dunaszerdahely. Várostörténeti monográfia

Publikálva: 2016, május 12 - 17:48
Nagy Attila, Nagy Iván, Novák Veronika, Simon Attila és Vajda Barnabás várostörténeti monográfiája 2012-ben jelent meg.

Dunaszerdahely a maga mintegy 24 ezer lakosával szlovákiai szinten is a kisvárosok közé tartozik. A város neve mégis fogalom nem csupán az országhatáron belül, de a Kárpát-medencében is, és eggyé vált a szlovákiai magyarsággal.

Ha Pozsonyban, illetve bárhol az országban Dunaszerdahelyt vagy a szerdahelyieket emlegetik, mindenkinek a magyarok jutnak az eszébe – sokan talán éppen ezért is úgy tekintenek erre a csallóközi városkára, mint a szlovákiai magyarság egyfajta fővárosára.

Ebben az állandóan változó csallóközi tájban Dunaszerdahely is folyamatosan változik, arculatot vált. A jelen kötet ezt a folyamatos átalakulást – a város történelmét – kívánja megörökíteni és dokumentálni: szóban és képekben is. Úgy gondoljuk, erre annál is inkább szükség van, mert bár a jelenlegi Szerdahely lakosságának kevés köze van a régi Szerdahely népességéhez, ám minden közösségnek szüksége van olyan jól értelmezhető múltra, amelybe bele tud kapaszkodni, amelyre alapozva jövőjét felépítheti. Abban a hitben bocsátjuk tehát útjára könyvünket, hogy abból mindenki, akit múltja vagy jelene ehhez a városhoz köt, olyan értéket talál majd benne, amely gazdagítani tudja személyiségét.

De azoknak is ajánljuk könyvünket, akik Dunaszerdahelyt csak hírből ismerték, s eddig csupán annyit tudtak róla, hogy egy magyar város a Csallóköz szívében.

Kiadta Dunaszerdahely Város Önkormányzata és a Csallóközi Barátok Társulása, 2012-ben.
Méret: 230x330 mm. Oldalszám: 224. Borító: keménytábla

Ezt már olvasta?

Cookies