Back to top

Dunaszerdahely a tolerancia városa

Publikálva: 2022, április 25 - 11:56
Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, a város díjainak átadóján mondott köszöntőjét olvashatják lentebb.
Dunaszerdahely a tolerancia városa

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves vendégeink! Tisztelt díjazottak! Kedves korábbi díjazottaink!

Nagy öröm számomra, hogy három év elteltével ismét a Szent György-napokhoz, városunk védőszentjének napjához kötődően tudjuk ma átadni Dunaszerdahely város díjait.

Az előző két évben a járványügyi intézkedésekhez igazodva augusztus 20-án, Szent István király ünnepén rendeztük meg a városi díjak átadásával kapcsolatos gálaestet.

Nehéz időkben talán még fontosabb volt, hogy együtt ünnepelhettük meg azt, ami jó, ami nemes, valamint hogy egyáltalán megtaláltuk az okot az ünnepre akkor, amikor a mindennapok nehézségei és a rossz hírek nagy súlyként nehezedtek ránk.

Ezért is tartottam nagyon fontosnak, hogy az elmúlt két évben megtaláltuk a módját, hogy a városunk érdekében elvégzett kimagasló munka elismeréseként átadtuk a városi díjakat. Ma pedig olybá tűnik, lassan visszatérhetünk a régi hagyományokhoz, a régi kerékvágásba, és újra fellélegezhetünk. Úgy vélem, ez a mai nap mindannyiunk számára több oknál fogva is igazi ünnepnap.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Mi alkot egy települést, egy községet, egy várost? Épületek, utcák, terek, parkok, sportpályák. Sok a közös bennük, és mégis:az építmények, a közösségi terek stílusában eltérőek ugyan, viszont mögöttük mindig ott van egy-egy közösség. Utazásaink során csodájára járunk szembetűnő épületeknek, jellegzetes házaknak, nevezetességeknek, és sokszor tudjuk vagy sejtjük, melyik korból származnak, kik lehettek az építtetők, mi inspirálhatta az építmények létrehozására. Minden egyes építmény mögött ott vannak az emberek, érződik egy közösség, amely képes volt létrehozni az értéket. Jelen van a kultúra, a vallás, a hagyományok, a történelem.

Nem kell azonban messzire menni - az itthon felépített régi épületekről is visszaköszön a múlt. Dunaszerdahely mezővárosi jellege, a közép-európai fekvése, a monarchia időszakából fennmaradt, a szocialista időszakban felépített épületek stílusa, valamint az azt követő évtizedek jellegzetes építészeti sajátosságai… Emberek, közösségek nélkül azonban egy település szellemvárossá válna. A közösség a lüktető erő, amely révén a város életre kel, fejlődik, szervezetten működik, hiszen az adott közösség szervezi meg a városi intézmények, a városi infrastruktúra működését. Az emberek munkája, szervezettsége, anyagi ereje mutatja meg egy-egy város szépségét, fejlettségét és gazdagságát.

Dunaszerdahely külleme, infrastruktúrájának színvonala, fejlettsége, szépsége mind a dunaszerdahelyiek szorgalmát, kitartását, az újszerű megoldásokra való fogékonyságát tükrözik.

Városunk legnagyobb értéke az ember maga, a közösség, amely már hosszú évszázadokon át itt él, a kereskedelmi utak kereszteződésében.

Városunkon belül olyan közösségek alakultak ki, mint a DAC futball klub, a DAC női kézilabda klub, a városi sakk klub. Büszkék vagyunk a birkózóinkra, a női asztalitenisz csapatunkra, az atlétáinkra, az úszóinkra, a kosárlabdázóinkra. Városunk kulturális életének szerves részét képezik a néptánc csoportok, ének- és előadóművészek, elismert zenészek, képzőművészek, írók és költők, színjátszó csoportok. Sok sport egyesület és kulturális csoport nemcsak országos szintű, de nemzetközi megmérettetéseken is megállja a helyét és méltán mondhatjuk, viszi városunk jó hírét a nagyvilágba.

Büszkék vagyunk fiatal tehetségeinkre és hálát érzünk a türelmes, kitartó és szakmailag elismert tanárok, edzők, szakemberek, csoportvezetők iránt, akik gyakran szabadidejüket áldozzák fel, hogy felneveljék és felkészítsék az elszánt fiatalokat.

A közösségünk alapja a család, amely biztosítja fiataljainknak az anyagi támogatását és az erkölcsi nevelését. Városunk szellemi életéhez kapcsolódnak az egyházak, amelyek fontos szerepet játszanak lakosaink lelki támogatásában. Az önkormányzati intézmények munkáját kiegészítik a polgári társulások, az alapítványok és más jogi személyiségű szervezetek, amelyek tevékenyen részt vesznek városunk oktatási, egészségügyi és szociális ügyeinek intézésében, mindeközben folyamatosan szem előtt tartják városunk lakosainak igényét.

Közös otthonunk, Dunaszerdahely a tolerancia városa. Lakosai jószívűek és segítőkészek, amely tulajdonságuk az elmúlt hónapokban számtalanszor a tettek mezején is megmutatkozott.

A mai napon, mint minden évben, olyan személyiségeknek adjuk át városunk díjait, akik a közösségünkért kimagasló munkát végeztek, ki-ki a maga szakterületén. A városi díjak átadásával köszönjük meg nekik a több évtizedes eredményes munkájukat. A díjazottak érdemei, munkássága és szorgalma példát mutat mindazoknak, akik a közösségünkért kívánnak dolgozni, akik szebbé akarják tenni városunkat és gazdagítani szeretnék városunk szellemi életét.

Köszönöm szíves figyelmüket.

Ezt már olvasta?

Cookies