Back to top

Dunaszerdahely a források tükrében

Publikálva: 2020, június 18 - 17:31
Rendhagyó könyvbemutatón találkozhatott a közönség Vajda Barnabás történész Dunaszerdahely 1945–89 közötti várostörténetének bevezető, forrásokat felvonultató kötetével a Csallóközi Múzeum június 17-én szervezett estjén.
Dunaszerdahely a források tükrében

A szerző, akivel a múzeum munkatársa, Nyáry István beszélgetett, már a bemutató elején jelezte, hogy a szemelvényeket, listákat, jegyzőkönyvrészleteket, káderanyagokat, dokumentumokat, térképeket és vázlatokat bemutató munkája egy néhány éven belül megjelenő nagyobb, a második világháborút követő korszakot feltáró várostörténeti kötet „mellékterméke”, felgyülemlett forrásanyaga, amelyet mindenképpen külön kiadványban szeretett volna megjelentetni. 

Sokak számára rossz hír, hogy a kötet már nem is kapható, hiszen csupán száz példányban jelent meg – a bemutatón ennek utolsó 7–8 (!) példányát megszerezhették meg a szemfülések...

A beszélgetés során a hallgatóság az átfogó várostörténeti kutatásról tudott meg számos érdekességet, betekintve ezáltal az írásos forrásanyag mögé, de számos más fontos, Dunaszerdahely múltját érintő kérdést is körbejártak. Így többek között szó esett a város egykori politikai elitjéről, a múlt eltörlésének lépéseiről, a lakáspolitikáról vagy Dunaszerdahely erőltetett urbanizációjáról is.

A kiadvány bemutatóján részt vett városunk polgármestere, dr. Hájos Zoltán, valamint Karaffa Attila alpolgármester is.

A múzeumi estek sorozat következő eseménye június 24-én, 17 órától Nagy Attila helytörténésznek a Sárga kastély történetét összefoglaló előadása lesz. 

(na)

Ezt már olvasta?

Címkék: Vajda Barnabás
Cookies