Back to top

A drága gyógyszerek esetében nem zökkenőmentes az új szabályok alkalmazása

Publikálva: 2018, január 31 - 14:03
Néhány drága gyógyszer ára januártól attól is függ majd, hogy milyen megállapodást tud kötni az egészségbiztosító és a gyógyszergyártó cég a díjszabásról, azonban nem minden esetben jön létre a kívánt konszenzus.
A drága gyógyszerek esetében nem zökkenőmentes az új szabályok alkalmazása

Konkrét esetről számolt be a minap az Expres Rádió. Egy daganatos rákbetegségben szenvedő hölgynek a januártól hatályos új szabályozás értelmében 690 eurót kellene hozzáfizetnie a készítményhez. Ugyanakkor a beteg gyógykezelése során már 14 hónapja sikeresen alkalmazzák a gyógyszert, s mostanáig nem kellett semmit fizetnie.

Olyan gyógyszerről van szó, melyet nem térít meg automatikusan a betegbiztosító, hanem kivételt kell kérni hozzá. Tavaly 7500 ilyen kérvény érkezett a három hazai egészségbiztosítóhoz, melyek többségét pozitívan bírálták el. Idén januártól megváltozott a gyógyszertérítésekről szóló törvény, mely szerint már nem teljes mértékben, hanem az ár 75-90 százalékát téríti a biztosító, attól függően, hogy mennyi ideje van forgalomban a készítmény Szlovákiában. Az ár fennmaradó részét a gyógyszer-regisztráció tulajdonosának kellene állnia árengedmény formájában. Az adott esetben épp ebben nem tudott megállapodni a biztosító és a gyógyszergyártó cég.

Az egészségügyi tárca szóvivője, Zuzana Eliášová emlékeztetett, hogy az új jogi norma megalkotásában részt vettek a gyógyszergyártók és a biztosítók képviselői is, s megegyeztek abban, hogy az árkülönbözet nem a beteget terheli majd, hanem a regisztráció tulajdonosa és a biztosító fog arról tárgyalás útján megállapodni.

„Csak nagyon ritkán kell a betegnek kivételt kérnie a szükséges gyógyszer térítéséhez. A biztosító és a regisztráció tulajdonosának a dolga, hogy kommunikáljanak egymással a térítés feltételeiről" – magyarázta Eliášová, hozzátéve, hogy a beteg most sem fog semmit hozzáfizetni.

„A múlt heti tárgyalások során megegyeztek az egészségügyi biztosítók és az Innovatív Gyógyszergyártók Asszociációjának képviselői, hogy mindent megtesznek azért, hogy a kivételre engedélyezett gyógyszerek árával ne terheljék meg pénzügyileg a beteget. Az egészségügyi biztosítók kötelezték magukat, hogy azon betegek esetében, akiknél megkezdődött a kivételre engedélyezett gyógyszerek alkalmazása, folytathatják azt változatlan feltételek mellett, tehát teljes mértékben téríti azt a biztosító" – ismertette Eliášová.

Matej Štepianský, a Dôvera PR menedzsere elmondta, hogy a medializált eset egyedülálló, a biztosító egyébként a betegek részére nulla hozzáfizetésben egyezett meg a partnereivel. A médiákban közölt esetben az AstraZeneca társaság a regisztráció tulajdonosa, mellyel jelenleg is folynak a tárgyalások, azt viszont nem közölte, hogy a társaság miért nem adta meg az árkedvezményt. Az érintett társaság sem reagált a Pravda napilap megkeresésére.

A társaság igazgatója, Vladimír Hraško a TASR hírügynökségnek nyilatkozva viszont elmondta, hogy a szóban forgó gyógyszert már évek óta kedvezménnyel adják Szlovákiában. A problémát szerinte az okozta, hogy a biztosítók minden kivétel iránti kérelmet újként kezelnek. „Ezért a már kezelés alatt álló betegek esetében is csökkentették a biztosító hozzájárulását, ami számukra hozzáfizetés formájában jelent meg, amivel a törvénymódosítást megelőzően nem terhelték a beteget" – hangsúlyozta Hraško.

Ondrej Sukeľ, a Szlovákiai Orvosi Kamara elnöke leszögezte, hogy a törvénymódosítással teret kívántak nyitni a biztosítóknak, hogy az árban egyezkedhessenek a gyártókkal és kedvezőbb árfekvést alkudjanak ki. Ezek az egyeztetések kereskedelmi ügyletnek minősülnek, amelyről a betegnek tudnia sem kellene.

„A külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a társaságok hajlandóságot mutatnak az ilyen megoldásokra. Szomorú, hogy nálunk ilyen helyzetbe hozzák a beteget, akinek meg kell kapnia a gyógyszert, s amennyiben némi pótdíjat kell fizetnie, az nem lehet rá nézve anyagi szempontból megsemmisítő. Csak néhány esetről van szó az országban, nem látom értelmét annak, hogy ezzel az amúgy is kritikus helyzetben lévő beteget terheljék" – vélekedett Sukeľ.

Tomáš Drucker egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságának ülése után közölte, beterjeszti a kérdéses jogi norma módosítását, amely átmeneti intézkedéseket vezet be, hogy a biztosítók a kivételre jóváhagyott gyógyszerek esetében az ár 75-90 százalékánál többet is téríthessenek a betegek számára.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?