Back to top

Döntés előtt a kormány. Ha addig nem sikerül megfékezni a járványt, március 21-étől leállítanák a termelést

Publikálva: 2021, február 27 - 13:00
Eddig kevés részlet szivárgott ki Igor Matovič és a járványügyi szakemberek egyeztetéseiről. A Denník N úgy tudja, ha a szakértők által javasolt intézkedések nem érik el a kívánt hatást, nem marad más lehetőség, mint az ország teljes leállítása, ami egyszersmind a nem stratégiai fontosságú vállalatok bezárását is jelentené.
Döntés előtt a kormány. Ha addig nem sikerül megfékezni a járványt, március 21-étől leállítanák a termelést

A kormányfő kedd óta tárgyal a járványügyi szakemberekkel, hogyan lehet megfékezni a koronavírus-járvány terjedését. Hiába van érvényben január eleje óta viszonylag szigorú lezárás, érdemben nem sikerült csökkenteni a lakosság mozgását. A járványhelyzet az elmúlt hetekben tovább súlyosbodott: népességarányosan Szlovákiában szedte a legtöbb áldozatot a pandémia, és az összeomlás szélére sodródott az egészségügyi ellátórendszer.

A DenníkN birtokába jutott javaslat éppen a lakosság mozgását szeretné visszafogni, hogy elkerülhető legyen a termelőüzemek bezárása. Megtiltanák például a természetjárást a járáshatárokon túl.

Egyelőre nem világos, mikor dönt a kormány a járványügyi szakemberek javaslatáról.

Igor Matovič pénteken a szociális hálón igyekezett mindenkit megnyugtatni, rémhír, hogy a kormány az üzemek bezárására készülne, de azt a kormányfő is elismerte, ezzel a lehetőséggel is számolni kell, ha a helyzet nem javul.

A lap úgy tudja, a járványügyi szakemberek azt javasolják a kormánynak, hogy csak azon szülők vihessék iskolába a gyermekeiket, akiknek elkerülhetetlen, hogy munkába járjanak.

A körzeti orvosok útmutatót kapnának, hogyan segíthetnék az otthonukban lábadozó Covid-betegeket.

Csehországhoz hasonlóan a tömegközlekedésben kötelezővé tennék az FFP2 részecskeszűrő maszkok használatát, és éjszakai kijárási tilalom lépne életbe.

A tervezett intézkedések március1-től március 21-ig lennének hatályosak.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies