Back to top

Diktatúrák és izmusok között

Publikálva: 2023, február 28 - 12:15
Az önmagát is felemésztő, majd diktatúrába torkolló francia forradalom idejétől vezette végig előadásában dr. Farkas Zsolt atya, a Jópásztor Alapítvány elnöke a napóleoni önkényuralmon át a náci Németországon keresztül a sztálini terrort megélő Szovjetunióig a diktatúrák rövid történetét, „jellemrajzát”, hasonlóságaikat és különbözöségeiket. A rendhagyó történelemórát a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumban tartották február 28-án.
Diktatúrák és izmusok között

A Pázmaneum polgári társulásnak a Jópásztor Alapítvánnyal közös szervezésű, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódó történelemórájának az elején a fiatalokat a főszervező társulás elnöke, Karaffa Attila alpolgármester köszöntötte, majd az előadó szőgyéni esperesplébános az egyes önkényuralmi rendszerekről, a barna, illetve a vörös diktatúrák jellemzőiről, különbözőségeikről és hasonlóságaikról is szólt a diákokhoz. 

A rendhagyó tanóra keretében Farkas Zsolt igyekezett a fogalmakat is tisztába tenni, rámutatott, sokan összekeverik például a fasiszta és a náci szavak, ieológiák jelentéstartalmát, de emlékeztetett arra is, hogy az első Szlovák Állam például még a németnél is szigorúbb antiszemita törvényeket alkalmazott állampolgáraira. 

Szó esett a liberalizmusról, a konzervatívizmusról, a bolsevizmusról, az anarchizmusról, vagy a nemzetiszocializmusról is, majd az óra végén Karaffa Attila az Életkapuk – Mindszenty című kiállításhoz kapcsolódó verseny részleteit ismertette a tanulókkal.

A rendhagyó történelemóra a Pázmaneum polgári társulás youtube csatornáján nézhető vissza.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Cookies