Back to top

A cserkészet világnapja

Publikálva: 2021, február 22 - 13:56
Február 22-én, a cserkészek világnapján 216 országban, mintegy 50 millió cserkész tartja számon a jeles napot, melyet Thinking Day néven illet. Az emlékezés napján a szervezet tagjai cserkészruhát, vagy legalább cserkésznyakkendőt viselnek, ezzel is jelezve a világ felé, hogy a cserkészek nagy családjába tartoznak. 2021-ben a cserkészetet Nobel-békedíjra jelölték.
A cserkészet világnapja

Az emléknap a cserkészet alapítójának, Robert Baden-Powell of Gilwell-nek (1857. február 22. – London – 1941. január 8. Kenya), és feleségének Olave-nak (1889. február 22. Anglia – 1977. június 25. Anglia), a lánycserkészet alapítójának közös születésnapja.

A cserkészet egy önkéntes, politikamentes gyermek- és ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára, származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni, valamint felekezettől függetlenül.

Célját, alapelveit és nevelési módszereit alapítója, Baden-Powell határozta meg 114 évvel ezelőtt. 1907-ben valósult meg az első cserkésztábor Brownsea szigetén.

Ennek a tábornak és a Dél-Afrikában szerzett katonai tapasztalatainak alapján írta meg a Scautingfor boys című könyvét, mely hamarosan világsiker lett. Könyve megírásakor nem sejtette, hogy a cserkészet túlnő majd Anglia határain, és idővel a népek közti barátságot, testvériséget fogja szolgálni. Könyve megírása után rohamosan alakultak cserkészcsapatok Anglia-szerte és rövidesen a világ más tájain is.

A mozgalom nem formális nevelési módszert alkalmaz, játékosan tanít és nevel. Előnyt helyez a szabadban végzett foglalkozásokra, a természetközeliségre, erdei és vízi életre, túrákra és sportra.

A nyári táborozást a cserkészek az egész évi cserkészmunka megkoronázásaként élik meg. Mivel az egyik jellegzetessége a társadalmi egyenlőtlenség elfedése, ezért egyenruhát viselnek, cserkésznyakkendővel, cserkészkalappal vagy más fejfedővel. Ismertető jelük a cserkészliliom különböző alakban stilizálva. Köszöntésük a Jó munkát! Jelszavuk a Légy résen! A kézfogásuk bal kézzel történik.

A két legnagyobb ernyőszervezet a Cserkész Világszövetség (WOSM) és a Cserkészlány Világszövetség (WAGGGS). A világ magyar cserkészeit összefogó szervezet a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ), mely a Kárpát-medencén kívül élő magyarság szervezete.

Az idei évben a cserkészetet Nobel-békedíjra jelölték. Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke így nyilatkozik a megtisztelő jelölés kapcsán:

„Személy szerint, és a felvidéki magyar cserkészet egyik vezetőjeként is örülök annak, hogy Nobel-békedíjra jelölték a több mint száz éve tartó nevelési munkáért a Cserkészmozgalom Világszervezetét és a Cserkészlány Világszövetséget. A jelölés már önmagában is megtiszteltetés az összes cserkésznek, hiszen ez a munkánk egyik legnagyobb elismerése.

Ugyanakkor számunkra továbbra is elsősorban a bekapcsolódó gyermekekkel és fiatalokkal való folyamatos foglalkozás, az ő közösségeik építése és a cserkészetben résztvevők minél eredményesebb fejlődésének elérése a legfontosabb feladatunk.

A mi cserkészetünk nagy erőssége, hogy a korosztályokra bontott kisközösségi program révén önkéntességre, mások iránti tiszteletre, természetszeretetre, egészséges életmódra, a közösségben való helytállásra nevel, az egyénre is odafigyelve, és teszi mindezt a személyes példaadásra, a magyarságszeretetre és a hitéletre alapozva.

Célunk, hogy a mozgalmunkba bekapcsolódó személyeknél megalapozzuk és fejlesszük azokat a képességeket és azt a tudást, amelyek szükségesek a jövő kihívásainak leküzdésében és egy erős civil társadalom felépítésében.

Mi a Felvidéken lehetőséget kínálunk minden érdeklődőnek, hogy a gyermekek és a fiatalok egy közös értékrend alapján összefogjanak, nemcsak saját közösségük, hanem a felvidéki és összmagyarság érdekében, a helyi munkásságukon keresztül, saját eszközeiket, lehetőségeiket latba vetve. Persze mindehhez szükség van az önerőn felül segítőkre, támogatókra is, így hálás szívvel gondolok azokra, akik mindezt lehetővé teszik, legyenek családtagok, partnerek, pártoló tagok vagy az adójuk két százalékát felajánló segítők.

A cikk folytatását elolvashatják a Felvidék.ma portálon.

felvidek.ma / Berényi Kornélia
fotók: felvidek.ma, SZMCS

Ezt már olvasta?

Címkék: cserkészet
Cookies