Jelenlegi hely

COVID-védőoltás: A legfontosabb információk egy helyen!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 13 - 11:32 | Hírek
Küszöbön az első, tényleg használható COVID-vakcina. A héten elszórt sajtóhírekből egész komoly kis információcsomagot lehetett összeállítani, számos kérdésre választ kaptunk már, most egy összefoglaló cikkben mutatjuk meg a legfontosabb tudnivalókat.
COVID-védőoltás: A legfontosabb információk egy helyen!

Kérdés-felelet formájában íme a legfontosabb tudnivalók!

Mikor érkezik az első adag vakcina és melyik cég terméke lesz?

A világsajtóból is ismert Pfizer-BioNTech cég terméke jön Szlovákiába, ha minden igaz jövő januárban. Ezen kívül még vagy féltucat nagy nyugati gyógyszergyár dolgozik a vakcinán, például az Astra Zeneca, a Sanofi-GSK vagy Johnson & Johnson, de  orosz és kínai védőoltásokra is számítani lehet.

Mennyi?

A kormányfő a napokban arról beszélt, körülbelül 2,5 milliót adagot kapunk belőle. Első körben! Kormányzati források szerint összesen 17 millió adagra van igény, nem csak a Pfizer, de más gyártók termékére is.

Ez a 2,5 milliós első adag nyilván nem elég az ország teljes lakosságának. Ki kap először?

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az első vonalban dolgozók, tehát orvosok és az egészségügyi szakszemélyzet, illetve a nyugdíjasok.

Kötelező lesz?

Nem!

Ingyenes lesz?

Igen! Az állami egészségügyi biztosító állja majd.

Az államnak mennyibe kerül?

A pontos ár még nem ismert, szakemberek szerint nagyjából 15-20 eurót kóstál majd egy adag, ez állampolgáronként negyven eurót jelent (kétszer kell beadni ugyanis). Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke azonban kijelentette, a "rászoruló államok" ingyen kapján majd a vakcinát

Lesznek mellékhatások?

Szinte biztosan, de ez normális. Megemelkedett testhőmérséklet, a szúrás helyén fellépő enyhe gyulladás, bőrpír és hasonlók.

Hatékony?

Azt mondják igen. Kilencven százalékos hatékonyságot emlegetnek. Ez, a portálunknak nyilatkozó Domonkos Andor kutatóorvos szerint nagyjából azt jelenti, hogy százból kilencven embernél sikerült súlyos tünetektől mentes, kórházi kezelést nem igénylő lefolyást elérni, vagy pedig azt, hogy ennyien nem fertőződtek meg.

Magának a koronavírus elleni oltóanyagnak a milliós, százmilliós, milliárdos tételben való előállítása sem gyerekjáték. 

Hogy működik az oltás a gyakorlatban?

Tényleg igaz a hír, kétszer kell majd beadatni. Szinte az összes gyártó védőoltása így működik, nem csak a Pfizeré, abban viszont már van különbség, mennyi időnek kell eltelnie a két oltás között. Az első körben rendelt Pfizer-oltásnál például két hétnek, de vannak kéthónapos különbséget igénylő vakcinák is. 

A lényeg, életünk végéig szóló immunitást nem biztosít!

Ez egy, a koronavírushoz hasonló változatossággal bíró kórokozónál szinte lehetetlen, ahogy influenzaoltásból sincsen örökre szóló. Az állandóan változó, egyre újabb vírustörzsek miatt folyamatos a versenyfutás. A Sme-nek nyilatkozó szakember úgy fogalmazott, "a legtöbben legalább egy évet jósolnak", de a kutatások szerint vannak emberek, akiknek fél évvel a fertőzés után már nincs a szervezetében ellenanyag.

És végül néhány szó a mellékhatásokról

A brit sajtóban megjelent beszámolók szerint a kísérletekben résztvevők erős másnapossághoz hasonló tüneteket produkáltak a Pfizer oltása után. A legtöbb szakember azonban túlzásnak tartja ezeket a beszámolókat, sőt, Peter Sabaka infektológus a Sme-nek azt mondta, még, ha néhány napig erős másnaposságot is érez az ember, elkapni a koronavírust még mindig rosszabb. A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint az oltás után körülbelül két-három napig jelentkeznek a mellékhatások, izomfájdalom és gyengeség formájában. A már említett Domonkos doktor a mellékhatásokkal kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott: 

Személy szerint nem attól lennék nyugtalan, hogy milyen gyorsan fejlesztették ki a vakcinát, hanem arra lennék kíváncsi, hogy mik azok a mechanizmusok, amelyekkel ez esetlegesen fellépő mellékhatásokat kezelni fogjuk.

ma7.sk/Pomichal Krisztián

Címkék: koronavírus