Back to top

A cél, hogy „Európa egységes, evangéliumi és célba érkező lehessen”

Publikálva: 2023, szeptember 19 - 06:48
Európa fel akarja adni önazonosságát, keresztény értékeit igyekszik elfelejteni, zárójelbe tenni, paradox módon így éppen önmaga ellen dolgozik – pedig számos mai problémára és életkérdésre éppen a keresztény értékek mentén tudna megfelelő válaszokat adni. Ez fogalmazódott meg azon a dunaszerdahelyi közéleti fórumon, amelyet Keresztény Európa címmel, Gál Kinga európai parlamenti képviselő részvételével szerveztek meg szeptember 18-án a dunaszerdahely városházán.
A cél, hogy „Európa egységes, evangéliumi és célba érkező lehessen”

A Pázmaneum polgári társulás által szervezett eseményen a vendégeket előbb Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere köszöntötte. 

„Városunk önkormányzata örül annak, hogy a Pázmaneum polgári társulással évek óta szorosan együttműködünk – hiszen a város vezetősége is a keresztény konzervatív értékek mellett fogalmazta meg magát. (...)

A közösségünk részéről is elvárás, hogy megtartsuk nemzeti identitásunkat, nyelvünket, kultúránkat és hitünket – így a mai találkozó is jó platform arra, hogy ezeket a gondolatokat egymással meg tudjuk osztani, egymást meg tudjuk erősíteni abban, hogy a mostani globalizációval és progresszív liberalizmussal szemben, amely hat ránk, helyt tudjunk állni, és a gyermekeinket, unokáinkat is arra vezessük, hogy azok az értékek, amelyek többszáz évre visszamenőleg is meghatározták Európa kultúráját, azok továbbra is megmaradjanak. Ezek azok az értékek, amelyeket a következő generációknak át szeretnénk adni”

– fogalmazott megnyitójában a polgármester. 

A program közös imával folytatódott, amelyet a helyi esperesplébános, Bozay Krisztián mondott el. Az elhangzott imádságot húsz esztendővel ezelőtt Szent II. János Pál pápa az apostoli buztításában hagyta örökül, azért, hogy

„Európa egységes, evangéliumi és célba érkező lehessen”. 

„Mi minden korban meg tudtuk állni a helyünket Európában és minden korban magyarok is tudtunk maradni. Ez a mi utunk a jövőben is” – idézte köszöntőjében Teleki Pált, az egykori Magyar Királyság miniszterelnökét Karaffa Attila, a Pázmaneum polgári társulás elnöke. 

„Szent István király országa, Európa védőbástyája, kereszt és kard, Magyarok Nagyasszonya, Regnum Marianum – mind olyan kifejezés, jelkép, ami a mi európaiságunkat jelképezi. Ami a miénk, de Európáé is egyben” – fogalmazott a Karaffa Attila, aki hozzátette, az európai civilizáció fontos alkotóeleme a magyarság is. 

„Mivé lettél Európa? Aggodalommal figyelem, figyeljük, hogy keresztény gyökerek nélkül képzeli el az új nyugat európai társadalom a jövőt. (...) Sajnos látva a Nyugat Istentől való eltávolodását és a keresztény értékek fiókba zárását, nem lehetünk egészen nyugodtak. Európa beteg – vagy mondjuk inkább: az egyik fele. A túlzott megfelelési kényszer, a vallás eltaszítása, az Istentől való eltávolodás mély sebet vág az öreg kontinensbe”

– tette hozzá Dunaszerdahely alpolgármestere.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő, az Európai Parlament külügyi bizottságának a tagja arra utalt beszédében, hogy a keresztény értékek megvédése kulcsfontosságú, s mindez az Európa szívében élő nemzetek összefogásával kell megvalósuljon. 

Elmondta, hogy a találkozó előtt egyeztetett Forró Krisztiánnal a Szövetség politikai párt elnökével, aki beszámolt számára a felvidéki helyzetről. 

„Megpróbáló időket élünk, hiszen a szemünk előtt zajlik egy Európa hatalmi rendszerét átalakító folyamat. Ráadásul (...) rövid idő alatt zajlik le mindez. Pénzügyi válság, a kovid járvány, háború, globalizált konfliktus – néhány év leforgása alatt történik mindez. Földrajzi helyzetünkből kiindulva pedig (...) megint a kellős közepén találjuk magunkat a történéseknek itt a Kárpát-medencében”

– jelezte Gál Kinga, hozzátéve, látjuk közben az ideológiai párharcok időszakát is, amikor azt vesszük észre, hogy alapértékeinket kérdőjelezik meg.

„Hogy a hagyományos értékek melletti kiállás valóságos megbélyegzésnek hat ránk, miközben megterségesen kreált ideológiákat akarnak ránk eröltetni. A globalista erők erőszakos ideológiájukkal akarnak egyformává tenni bennünket, eltörölve az Istent, hazát, családot. Mi azonban épp ellenkezőleg, szeretnénk megerősíteni a közös értékeinket, amelyek hosszú évszázadok eredményeképpen (...) olyanná tették Európát, amelynek mi ismerjük és szeretjük”

– fogalmazta meg Gál Kinga, aki beszédében arra is kitért, hogy az felvidéki magyarságnak érdeke, hogy a választásokon jól szerepeljen, hiszen létkérdése „ott lenni minden szinten a döntéshozatalnál, hogy a magyar közösség érdeke érvényesülni tudjon”.

Ezt követően a Keresztény Európa panelbeszélgetésben Gál Kinga és Farkas Zsolt, a Jópásztor Alapًítvány elnöke választolt azokra a kérdésekre amelyeket a témát körüljárva Karaffa Attila fogalmazott meg, s amelyek több aspektusból közelítették meg a beszélgetés témáját. 
 
Az eseményen többek között részt vett Puha György, Dunaszerdahely város alpolgármestere, Jankovics Gyula, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Bárdos Gyula országos Csemadok elnök, Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke, illetve több városi képviselő és civil szervezet vezetője. 

A panelbeszélgetés résztvevői ezt követően megkoszorúzták a Fő utcai Esterházy János domborművet, majd a programot szentmise zárta a helyi Nagybolgogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban.

Nagy Attila

Ezt már olvasta?

Címkék: Pázmaneum
Cookies