Jelenlegi hely

Bánk bán a Neratovicei téren

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2017, október 20 - 12:20 | Oktatás
Október 19-én, csütörtökön ismét a Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolába látogatott a Rivalda Színház, ezúttal legújabb beavató színházi produkciójukat, a Bánk bánt hozták el.
Bánk bán a Neratovicei téren

A darabot Scheer Gábor, a társulat motorja és színésze alkalmazta színpadra, aki bevezetőjében elmondta, hogy bizony nem volt könnyű dolga Katona József mára talán avíttasnak ható nyelvezetével. Végül azt a megoldást választották, hogy megtartják a veretes dialógokat, de kortárs környezetbe, amolyan keresztapás miliőbe helyezik a jeleneteket.  

Az egyes jeleneteket a játékmester Scheer (s egyben Biberach alakítója) értelmező kiegészítései kötötték össze, érthetőbbé téve a konfliktusok főbb mozgatórugóit. De diákjainknak is kijutott a drámából! Kisebb szerepeket kaptak, „kénytelenek” voltak hát személyesen belépni a Bánk bán világába. De ezzel még nem úszták meg, hiszen az előadás végeztével újabb feladatokat kaptak, melyek a dráma értelmezésére és elmélyítésére serkentették őket. Érdekes volt látni, hogyan oldódott fokozatosan szégyenlősségük a kezdeti megilletődöttség után, miképpen barátkoztak meg olyan helyzetekkel, melyek alapvetően térnek el a mindennapok szokványától.

A rivaldások által nyújtott adaptáció a pedagógusok számára is tartogat megbeszélnivalókat. Gondolhatunk itt például Otto (Pataky Ádám kiváló alakításában) és Biberach alakjára. Intrikáik és árulásaik ott folynak a szemünk előtt – mintha az ő nézőpontjuk érvényesülne leginkább a darabban, ablakot nyitva kortárs világunkra (is). Ezáltal a többiek karaktere is más kontúrokat kap: Bánk bán (Rédei Roland) tűnődőbb, melankolikusabb, Melinda (Szabó Manyi) kacérabb, Gertrudis (Sziklai Krisztina) pedig esendőbb, mint ahogy tankönyveinkből visszaköszönnek.            

Vida Gergely, az iskola pedagógusa