Jelenlegi hely

A banda

Publikálva: 2020, február 5 - 11:39 Tánc, táncház Ünnepség, megemlékezés, kultúra
A banda c. előadás a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház eszközeivel, Könczei Árpád és Könczei Csongor forgatókönyvírók saját tapasztalataik alapján fogalmazzák újra a mezőségi lakodalmak emlékét. A sajátosan groteszk, a prűdeket meghökkentő, nyitottakat megnevettető, ízig-vérig táncszínház előadást a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében február 14-én mutatják majd be. A belépés ingyenes lesz.
Esemény időpontja: 
Péntek, 2020, február 14 - 18:00
Helyszín: 
Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színházterme
Belépő: 
Ingyenes

„Az 1970-es évek végétől a 90-es évek elejéig több alkalommal éltem át személyesen is mezőségi: palatkai, vajdakamarási, mezőkeszüi, visai esküvőket, lakodalmakat. Nemcsak a magyarpalatkai banda játéka, zenéjük ereje, lendülete volt az elragadó, hanem a násznép mulató energiája is. Azok az emberek szerettek mulatni, fáradhatatlanul sokat és jól táncoltak. A 21. századdal a hagyományos falusi lakodalmak is lassan eltűnnek, átalakulnak” – írja Könczei Árpád rendező-koreográfus, zeneszerző.

Az erdélyi Háromszék Táncegyüttes és Heveder zenekar közös produkciója az erdélyi népzene- és néptánckultúra gyűjtése, megőrzése és továbbadása, művészi értékű színpadi bemutatása, olyan bemutatók és előadások létrehozása, amelyek méltón képviselik az erdélyi magyar néptáncművészetet. Ugyanakkor szeretne hozzájárulni az Erdélyben élő etnikumok népzenéjének és néptáncművészetének hiteles megismertetéséhez.

A folklórműsorok mellett rendszeresen mutat be táncszínházi produkciókat is. Az együttes egyéni arcvonalát olyan előadások határozzák meg, mint a Vérnász, a Csávási ballada, a Böjttől böjtig, a Csipkerózsika, a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta, a Száz évig, A tékozló fiú, vagy A banda.A Háromszék Táncegyüttes gondos házigazdája a Sepsiszentgyörgyön évről-évre megrendezett Népzene- és néptánctalálkozónak, amely idén 26. alkalommal kerül megrendezésre november 7-9. között. A Heveder zenekar 2002-ben alakult, a Háromszék Táncegyüttes kísérőzenekaraként. Első nagylemezüket (Eresszed, hogy menjen) 2009 februárjában, a gyimesközéploki Borospatakon rögzítették.

A zenekar 2013 nyarán a Smithsonian Folklife Fesztivál meghívására Washingtonban koncertezett az amerikai népzene- és néptánckedvelőknek, 2014 nyarán pedig egy hónapos észak-amerikai turnén vettek részt.

„A Heveder jelenleg Erdély legjobb zenekara, muzsikájukat őszinteség és stílushűség jellemzi, és az elmúlt évek alatt érett előadókká is ‹‹öregedtek››” – vallja Könczei Árpád.