Back to top

Az oktatásügyi tárca új óvodákat kíván építeni

Publikálva: 2020, július 29 - 12:20
Az oktatásügyi minisztérium komoly tervekkel állt elő, új óvodákat akar építeni, augusztus végéig megállapítják hol van hiány óvópedagógusokból és milyen fejlesztésekre, építkezésekre lesz szükség. A beruházásokra európai uniós pénzeket használnak fel. Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter nyilatkozata szerint mindenekelőtt nagyon körültekintő elemzéseket végeznek majd, és ezek alapján látnak neki a fejlesztéseknek.
Az oktatásügyi tárca új óvodákat kíván építeni

Az augusztus végéig esedékes felmérés után meghatározzák, hol van hiány pedagógusokból és a gyerekek létszámának arányában hol, mekkora hozzáépítésekre lesz szükség az óvodaépületeknél.

Mindez szükséges ahhoz, hogy megvalósulhasson a gyerekek iskoláskor előtti kötelező beiskoláztatása, amely a törvény értelmében 2021. január 1-jével lép életbe.

„Mérlegeljük, hogy a törvény érvénybe lépését tovább csúsztatjuk, avagy ragaszkodunk az eredeti törvényhatározathoz. Gondolom, hogy megbirkózunk a feladattal”– nyilatkozta a tárca vezetője.

Szlovákia a következő hét év során az Európai Uniótól 44 milliárd eurót kap. Branislav Gröhling szerint az oktatásügyre előirányzott támogatás összege 3 milliárd euró körül mozog.

„Ebből az összegből fedeznénk az óvodák fejlesztését, bővítését, kiépítését, hogy valamennyi iskolaköteles gyerek számára biztosíthassuk az iskoláskor előtti beiskolázást” – jegyezte meg a miniszter azzal, hogy ezt a kort fokozatosan csökkenteni kívánják, azaz biztosítani szeretnék a kisebb gyerekek részére is az óvodai elhelyezés lehetőségét.

Az Európai Uniótól származó pénzeket az oktatásügyi tárca továbbá az alapiskolák felújítására, a pedagógusok bérének emelésére, a főiskolai oktatás nemzetközi szintre való emelésére akarja felhasználni.

(Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies