Back to top

Az emberiség elfelejtette, hogy tartozik ennek a bolygónak

Publikálva: 2019, szeptember 25 - 07:31
Az emberiség most éli történetének egyik legjobb időszakát, élvezheti a haladás előnyeit, de elfelejtette, hogy tartozik ennek a bolygónak. A jelenlegi generáció az első, amelyik már érzi ennek a következményeit – mondta az ENSZ New York-i klímacsúcsán Zuzana Čaputová köztársasági elnök.
Az emberiség elfelejtette, hogy tartozik ennek a bolygónak

A szén-alapú energia átalakításáról szóló témában a szlovák államfő beszéde hangzott el elsőként. Čaputová az éghajlatváltozás tagadását bírálta, és új, globális szabályok meghatározására szólított fel.

„A politika gyors és alapvető megváltoztatására, az üzleti élet további módosítására, az energiatermelés, a közlekedés, a beruházások terén végrehajtandó változásokra, a biodiverzitás megőrzésére és a természeti erőforrások megfelelő kezelésére van szükség. Meg kell változtatnunk az életmódunkat”

– szólított fel az elnök asszony.

A csúcstalálkozó résztvevőit arról tájékoztatta, hogy Szlovákia olyan döntést hozott, ami korábban politikailag elképzelhetetlen volt. A szénbányák bezárása mellett döntött, ami azt jelenti, hogy az ország egy részén gazdasági átalakítás szükséges. Emlékeztetett arra, hogy Szlovákia az energia 80 százalékát már alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett termeli, és elkötelezte magát, hogy 2050-ig ezt teljesen kiiktatja. Emellett azt tervezi, hogy 2030-ra 45%-kal csökkenti a kibocsátást. Az eredeti terv 40%-os csökkentést irányzott elő.

„Néhány nappal ezelőtt úgy döntöttünk, hogy 2030-ig további 2,5 milliárd eurót különítünk el környezetvédelmi projektek finanszírozására, és hozzájárulunk a Zöld Klíma Alaphoz” – mondta Čaputová, és hozzátette, Szlovákia támogatja az uniónak azt a tervét, hogy Európát az első széndioxid-semleges kontinenssé tegye.

Leszögezte, hogy Szlovákia csatlakozott Alexander Van der Bellen osztrák elnök környezetvédelmi kezdeményezéséhez.

„Nem számít, kicsi vagy nagy ország, mindenki hozzájárulhat a változáshoz, anélkül, hogy a másikra várna” – jelentette ki Čaputová.

Az ENSZ becslése szerint a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos csökkentésére irányuló erőfeszítéseket az iparosodás kezdete előtti időszakkal összehasonlítva a kitűzött cél háromszorosára-ötszörösére kellene növelni.

„Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület szerint a több mint másfél fokos hőmérséklet-emelkedés visszafordíthatatlan károkat okozhat az ökoszisztémákban”- fogalmazott beszédében António Guterres ENSZ-főtitkár. Hozzátette, ha a jelenlegi ütemben emelkedik a globális hőmérséklet, a felmelegedés a 3 fokot is elérheti a század végére, vagyis a cselekvésre kell összpontosítani. A tudósok szerint az ipari forradalom kezdete előtti időszakhoz képest 1 Celsius-fokkal emelkedett a globális hőmérséklet.

66 ország, Szlovákiát is beleértve, megállapodott abban, hogy 2050-re nullára redukálja a szén-dioxid-kibocsátást.

forrás: Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Cookies