Back to top

Az egészségügyi tárca megváltoztatja a nővérek hatáskörét

Publikálva: 2018, január 15 - 06:22
Az egészségügyi nővérek a betegek részére tanácsot adhatnak majd a szabadon forgalmazott gyógyszerek, a dietetikus és egészségügyi segédeszközöket illetően.
Az egészségügyi tárca megváltoztatja a nővérek hatáskörét

Az egészségügyi tárca módosítja a nővérek hatáskörét derül ki a minisztérium által kidolgozott rendeltből, melyben meghatározzák a betegápolói gyakorlat terjedelmét. A dokumentum jelenleg tárcaközi egyeztetésen van, de már február közepén hatályba kívánják léptetni.

A tárca közölte, hogy a jelenleg alkalmazott gyakorlatra reagál, s a hatásköröket a végzettség és a szakmai felkészültség alapján állapítja meg. A minisztérium a dokumentum alkalmazásától az ápolók által nyújtott beteggondozás minőségi javulását reméli.

Az egészségügyi nővérek a rendelet alapján a betegek részére tanácsot adhatnak a szabadon forgalmazott gyógyszerekre, a dietetikus és egészségügyi segédeszközökre vonatkozólag. Úgyszintén az orvos indikációja alapján eltávolíthatják majd a varratokat, vagy gyomorszondát illetve érkezelőt vezethetnek be.

A módosítást követően az egészségügyi nővéreket 3 kategóriába sorolják: alap nővér (az alapellátást biztosítása), specializált nővér és haladó gyakorlattal rendelkező menedzsernővér. A besorolásuk és a hatáskörük az elért végzettségüktől és a megszerzett gyakorlattól függ majd. „A jelenleg érvényes jogi norma a haladó gyakorlattal rendelkező nővérek és a menedzsernővérek kérdését nem kezelte"- olvasható készülő rendeletben.

Az alapellátást nyújtó nővér fogja végezni a szokásos ápolói tevékenységet. Felméri a beteg egészségi állapotát, előzetes szem- és hallásvizsgálatot, pakolásokat és borogatást végezhet. Ezen kívül igazolásokat és kezeléssel kapcsolatos jelentéseket állíthat ki. A specialista nővér a heveny megbetegedésekkel küszködő páciensekről gondoskodik majd a kijelölt munkahelyeken.

A haladó gyakorlattal rendelkező nővérnek legalább 5 év gyakorlattal, valamint az ápolói szakterületen elnyert magasabb fokú végzettséggel kell majd rendelkeznie. Az adott műszakban vezető szerepet fog betölteni a nővérek körében, dönthet majd a beteg ápolási tervéről, s orvossal végzett konzultációk után vérvételre és más hasonló kivizsgálásra utalhatja majd a beteget. A menedzsernővérnek az adott munkahelyen a tervező szerepét is be kell majd töltenie. Hozzá fog tartozni az egészségügyi ellátás kockázatának menedzselése, s betegek megelégedése.

A nővérek szakmai kamarája szerint a hatáskörök megváltoztatásával elkerülhetőek lesznek azok a helyzetek, amikor pengeélen kellett egyensúlyozniuk, mert ezt kívánta meg a napi gyakorlat. „Sokan már most is varratokat távolítottak el, annak ellenére, hogy ez nem tartozik a hatáskörükbe" –közölte Iveta Lazorová. a kamara elnöke.

A haladó gyakorlattal rendelkező nővérek júliustól magasabb béreket fognak kapni. Legalább a 1.00 szeresét a hazai gazdaságban foglalkoztatottak két évvel ezelőtti átlagfizetésének. A kamara továbbra is szorgalmazza minden, a rendszerben dolgozó nővér fizetésének emelését.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?