Back to top

Az egészségügyet a dolgozó kisebbség finanszírozza

Publikálva: 2024, február 13 - 05:33
A gazdasági aktivitást kifejtőknek idén 5,9 milliárd eurót kell befizetniük egészségügyi járulékként az egészségbiztosítóknak. Ez év január elsején az egészségbiztosítók összesen 2 millió 288 ezer gazdasági aktivitást kifejtő személyt, azaz munkavállalót és egyéni vállalkozót tartottak nyilván, akik idén átlagosan 2578 eurót, havonta megközelítőleg 215 eurót fizetnek az egészségbiztosítónak.
Az egészségügyet a dolgozó kisebbség finanszírozza

Bár azok, akik helyett az állam fizeti az egészségbiztosítási járulékot, jóval többen vannak, a helyettük fizetett összeg jóval alacsonyabb. Mintegy 2,9 millió emberről van szó, ide tartoznak a nyugdíjasok, az eltartott gyerekek, a munkanélküliek, valamint az anyasági és szülői szabadságon lévők. Az utóbbiak helyett az államnak idén 2,1 milliárd euró egészségügyi járulékot kellene fizetnie, ami egy biztosítottra évi 725 eurót, megközelítőleg havi 60 eurót jelent.

A dolgozók által fizetett átlagösszeg tehát 3,6-szorosa az állami biztosítottakra fizetett átlagösszegnek.

Az Általános Egészségbiztosítónak a január elsejei adatok szerint 1 millió 224 ezer gazdasági aktivitást kifejtő és 1 millió 573 ezer államilag térített ügyfele volt. A Dôvera magánbiztosító 747 ezer gazdasági aktivitást kifejtő és 978 ezer államilag finanszírozott ügyfelet tartott nyilván. Az Unionnak 317 ezer gazdasági aktivitást kifejtő és 347 ezer államilag finanszírozott ügyfele van.

A munkáltatók, egyéni vállalkozók és önkéntes alapon biztosítottak által fizetendő járulék összege az év elejétől megemelkedett. A munkáltatók által fizetendő összeg az alkalmazott bruttó bérének 10 százalékáról 11 százalékra emelkedett, az egyéni vállalkozók és az önkéntes alapon biztosítottak járulékösszege pedig a kivetési alap 14 százalékáról 15 százalékra.

Az alkalmazottak által fizetett járulék, a bruttó bér 4 százaléka változatlan maradt. A munkáltató, az egyéni vállalkozó és a önkéntes biztosított által az alkalmazottakért fizetendő összeg emelése nem jár az alkalmazott nettó jövedelmének csökkenésével, viszont csökkenti az egyéni vállalkozó és az önkéntes biztosított nettó bevételét.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies