Jelenlegi hely

Aquaparkok és strandfürdők vezetői találkoztak Dunaszerdahelyen

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, május 21 - 16:31 | Hírek
Szerdán a dunaszerdahelyi Thermalpark igazgatója, Somogyi Gábor meghívására 15 szlovákiai aquapark és strandfürdő vezetője találkozott Dunaszerdahelyen, hogy megvitassák a járványhelyzet fürdőket érintő hatását.
Aquaparkok és strandfürdők vezetői találkoztak Dunaszerdahelyen

Az ország legnépszerűbb strandfürdői már évek óta a leglátogatottabb turisztikai célpontjai az országnak, mind a belföldi, mind pedig a külföldi látogatók közt. Ráadásul a vizes élmények mellett a járulékos szolgáltatásaik is kedveltek és keresettek, így a szállodáik, az éttermeik, és más egyéb szolgáltatásaik.

Az elmúlt két hónap olyan helyzetbe hozta ezeket a szolgáltatókat, hogy - gyakorlatilag nulla bevétel mellett - mindegyik megpróbálta megtartani alkalmazottai nagy részét, és fedezni a járulékos költségeiket, valamint a korábban felvett kölcsönöket is törlesztették. Mivel a találkozón résztvevő intézmények legtöbbje részben önkormányzati tulajdonban van, ezért a kormány által hozott válságkezelő intézkedések számukra korlátozott lehetőséget nyújtanak, vagy egyáltalán nem elérhetők.

Már most egyértelművé vált, hogy a tervezett korlátozások melletti nyári üzemeltetés hatalmas gazdasági kihívás elé állítja a strandokat. Előfordulhat, hogy némelyikük olyan szintű veszteséggel zárja a szezont, ami a tavaszi nullás bevétellel együtt akár a fennmaradásuk is veszélybe sodródhat.

A kormány többször elhangzott kijelentései szerint támogatni szeretné az utazási irodákat, melyek külföldre vinnék az érdeklődőket, nem említi viszont a hazai turisztikai célpontok támogatását, melyek nagyon sok hazai és külföldi polgárnak nyújtanak kikapcsolódást, élményt. Megengedheti magának Szlovákia, hogy cserben hagyja az ebben a szektorban működő intézményeket, vagy ideje cselekedni?

Az összes jelenlévő vezető egyértelműen támogatta az aquaparkokat, strandfürdőket és uszodákat tömörítő szövetség létrehozását, mégpedig azért, hogy a véleménycserét és szakmai egyeztetéseket követően együttes erővel, közösen léphessenek fel, egyfajta tanácsadó szervezetként működhessenek együtt az államigazgatással. A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban olyan elhatározás született, hogy ajánlásokat dolgoznak ki a központi válságstáb felé. Szorgalmazzák továbbá, hogy a válságstáb döntéseiről időben tájékoztassa a létrehozott szervezetet, valamint annak tagjait, hogy a megfelelő időben tudják megtenni a szükséges műszaki és adminisztratív lépéseket az intézmények újranyitása előtt.

-ther-, fotó: Thermalpark